Regija

Tako se radi u Metkoviću: kune od slupanog audija idu za školske udžbenike

Gradska vlast Metkovića prodaje slupani gradski automobil marke audi kako bi sufinancirala nabavu školskih knjiga za mnogočlane obitelji koje žive na području grada. Riječ je o famoznom audiju koji je vrijedio 800 tisuća kuna, da bi njegova vrijednost skupa s osiguranjem danas pala na šezdesetak tisuća kuna.


Taj automobil, koji je svojedobno punio novinske naslovnice jer je po gradskim računima nekoliko puta obišao oko ekvatora, slupan je u prometnoj nesreći neposredno prije lanjskih lokalnih izbora i više nije za popravak, pa je gradonačelnik Božo Petrov odlučio prodati ga i sufinancirati nabavu školskih knjiga za učenike osnovnih i srednjih škola koji imaju prebivalište na području grada i prigradskih naselja.

Sredstva namaknuta prodajom gradskog audija neće biti dovoljna za sve, pa će pomoć biti usmjerena prema obiteljima s četvero i više djece, od kojih najmanje troje pohađa školu.
– Nakon našeg poziva koji smo objavili 20. kolovoza, za potporu nam se javilo 60 obitelji s 201 djetetom, od čega ih prva četiri razreda osnovne škole pohađa 65 učenika, više razrede osnovne škole 77 učenika, 48 ih pohađa srednju školu, a 11 gimnaziju. Ukupni iznos potpore iznosi oko 68.000 kuna – istaknuo je gradonačelnik Petrov.

– Dakle, Grad Metković, usprkos teškoj financijskoj situaciji, iznašao je značajna sredstva kojima će se sufinacirati dio cijene udžbenika za obitelji s četvero i više djece od kojih barem troje pohađa školu. Budući da cijene učeničkih kompleta variraju zavisno o razredu ili usmjerenju koji učenici pohađaju (udžbenički komplet za gimnaziju daleko je najskuplji) odlučili smo da potpora od prvoga do četvrtoga razreda osnovne škole iznosi 200 kuna, od petoga do osmoga razreda 300 kuna, za srednje škole 400 kuna, a za gimnaziju 500 kuna – kazao je Petrov, koji je kritičan prema odluci resornog Ministarstva prosvjete da svi moraju kupovati nove knjige.

– Odluka o kupnji novih školskih knjiga donesena je najvjerojatnije da bi se pogodovalo nakladnicima kojima ne odgovara da se knjige mogu donirati i nasljeđivati. Kada je Ministarstvo već donijelo ovakvu sramotnu odluku, trebalo je samo isfinancirati nove udžbenike barem osnovnoškolcima – rezolutan je gradonačelnik Petrov.

– Grad Metković nema sredstva kojima bi mogao pomoći oko kupnje udžbenika svima kojima je pomoć potrebna, ali ćemo dobiti nešto novca prodajom gradskog automobila i dobivanja odštete od osiguranja da bismo sufinancirali dio cijene udžbenika i pomogli barem obiteljima s četvero i više djece koja imaju najmanje troje školske djece i koji su najpogođeniji ovom odlukom – zaključio je Petrov.

STANISLAV SOLDO
slobodnadalmacija.hr

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za