Regija

SVI NA MORE Ovog vikenda novi val velikih vrućina

Ušli smo u srpanj, središnji mjesec klimatološkog ljeta. Gledajući prosječne vrijednosti, srpanj je u mnogim krajevima Hrvatske najtopliji mjesec u godini, iako je u Dalmaciji prva polovina kolovoza prosječno najtoplija.

Protekle srijede na velikom dijelu Jadrana padali su temperaturni rekordi. Primjerice, u Kninu je u srijedu izmjereno 40,4°C što je nova lipanjska rekordna vrijednost ne samo za taj grad, nego i cijelu Hrvatsku!

Iako se zadržalo vruće ili vrlo vruće, temperature su jučer ipak bile umjerenije, od 30 do 35°C u najtoplijem dijelu dana.


Pred nama je stabilan i vruć vikend, a stiže nam i novi porast temperature zraka, prognozira Rade Popadić za Dalmaciju danas. 

Danas će biti pretežno vedro. Noću tiho ili burin, danju će puhati slab maestral. Najviše dnevne temperature od 31 do 36°C.

U noći na subotu tek ponegdje, uglavnom u srednjoj Dalmaciji može biti slabih i kratkotrajnih pljuskova.

Subota će biti pretežno vedra. Puhat će slab dnevni vjetar, noću burin, danju maestral, no popodne na otvorenom moru može biti umjerenog do pojačano sjeverozapadnjaka. Toplije, najviše dnevne temperature zraka od 32 do čak 39°C u dijelu Zagore.

Stabilno će biti i u nedjelju. Uz pretežno vedro vrijeme, puhat će slab vjetar i zadržat će se vruće ili vrlo vruće.

Vrlo slično vrijeme zadržat će se i u prvom dijelu sljedećeg tjedna. Ipak, od srijede, a osobito od četvrtka sinoptička situacija nad našim dijelom Europe konačno bi se mogla promijeniti. Do nas će stizati nešto svježija zračna masa pa bi drugi dio tjedna obilježila bura koja za vikend može biti olujna. Vrućine će popustiti, a oborine su za sada vrlo upitne.