Regija Zabava

SVI LUDUJU ZA MAESTRALOM ‘Hrvatski Brazil‘: Ušće Neretve kao kiterski raj

Kad je bog Eol dijelio vjetrove, ušću Neretve pripao je maestral. Taj čarobni vjetar od davnina je za velikih žega u popodnevnim satima rashlađivao dalmatinski krš, vinograde i maslinike, omogućujući život i biljkama i ljudima.


Poznato je da je maestral najjači u srpnju i kolovozu, kada se njegovim čarima prepuštaju brojni kitesurferi, koji svojim zmajevima jedre po nepreglednim prostranstvima i pješčanim pličinama neretvanskog ušća, uživajući u valovima koje vjetar donosi s Pelješca, prenosimo reportažu Stanislava Solde iz Slobodne Dalmacije.

Čim maestral krene, a to je u pravilu oko četiri-pet sati poslijepodne, kiteri zauzimaju svoje pozicije pa, koristeći njegovu snagu, nesputano jedre nepreglednim modrim prostranstvima. Ušće Neretve privlačno je ljubiteljima ovoga ekstremnog sporta, posebno onima sklonima noćnom životu i partijanju uz domaće DJ-ejeve i rock and roll, što je također dio kitesurfing ponude. Nakon burnih noći i provoda, maestral je tu sve do mraka i kiterima drugo ništa nije ni potrebno.

Ovi ekstremni sportaši raduju se maestralu jer on im je sve. Bez njega ne mogu uživati u čarima “jedrenja na vjetru”, koji je njima svima “adrenalinska bomba”. Tako je kominsko ušće već nekoliko godina postalo oaza kiterima, koju otkrivaju i upoznaju ne samo hrvatski, već i strani zaljubljenici u ovaj vodeni sport. Ovog ljeta ušće su otkrili Česi i Poljaci, a tu su i stari gosti Nijemci, Austrijanci, Slovenci, dok su zadnje dvije sezone izostali surferi iz skandinavskih zemlja.

Da pustolovna avantura započne, dovoljno je malo sportskog duha nabijenog adrenalinom i moćni kite u rukama surfera, s kojim će neustrašivo zabrazdati uzburkanim pličinama neretvanskog ušća.

Dok iščekuju da zapuše maestral, surferi pripremaju svoju opremu, napuhuju “zmajeve”, raspleću užad, navlače odijela, donose jedra, slažu daske na kojima će u povoljnom trenutku zajahati vjetar. Kad se spoji paragliding i windsurfing, dobijemo kitesurfing, koji se na ušću razmahao u svim svojim bojama i dezenima. Kitesurfer stoji na kiteboardu s nogama u vezovima i koristi snagu velikog zmaja visoko u zraku, koji ga vuče po površini vode, što omogućava izvođenje različitih akrobacija.

A na ušću zatječemo desetke zaljubljenika u snagu vjetra. Tu su početnici, koji će napraviti svoje prve korake u svijetu ekstremnih sportova, ali i iskusni kiteri koji su prošli pola svijeta, od Brazila do Egipta, i opet se vratili na ušće Neretve, jer tu je najljepše.

– Ušće Neretve idealno je za kitere jer ljeti stalno puše maestral – rekoše nam kiteri koje je u Neretvu doveo adrenalin.

Mnogo je zainteresiranih koji se žele baviti kitesurfingom.

Kiterska destinacija

Od početnika, koji svladavaju početničke korake, pa do iskusnih kitera koji rade okrete, skokove slaloma i druge vratolomije koje pruža jedrenje na dasci, a sve to u organizaciji kluba Kiteboarding Komin – Neretva.

Sezona maestrala počinje već u svibnju i traje do u kasnu jesen. Kiteri su vrlo zahvalni gosti i ekološki su osviješteni. Surferi koji dolaze na neretvansko ušće uglavnom su već iskusni kiteri, a za one koji to tek namjeravaju postati organizira se škola kiteanja, trodnevni tečaj koji ih osposobi da mogu samostalno voziti. Neretva je postala europski brend i kiterska destinacija. Gosti koji su tu bili vraćaju se opet i to je znak da ekipa iz Kiteboarding Komin – Neretva radi dobro svoj posao.

– Dolina Neretve ima 90 posto vjetrovitih dana u sezoni. To nam je velika prednost jer svaki dan puše maestral – kaže nam Lovre Šuman, instruktor kiteanja koji, osim što uči početnike kiteanju, radi i kao spasilac na moru, ali, na svu sreću, kaže nam, nema puno intervencija. More je plitko, a tlo pješčano pa iako je riječ o ekstremnom sportu, kitesurferi sigurno brazdaju nepreglednim prostranstvima neretvanskog ušća. Ušće Neretve kiteri su odavno nazvali “hrvatski Brazil” zbog pješčanih pličina na kojima nesputano mogu izvoditi svoje akrobacije i maestrala koji puše sa Svetog Ilije, najvećeg vrha poluotoka Pelješca.

POGLEDAJTE FOTO GALERIJU – LINK

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za