Regija

SUTRA POČINJE ASTRONOMSKA JESEN: Kakvo će nas vrijeme pratiti do kraja tjedna?

U srijedu u 22 sata i 11 minuta nastupa kalendarska jesen. Ona klimatološka počela je još 1. rujna, a od tada je vrijeme uglavnom u znaku stabilnog i natprosječno toplog vremena. Dok je dio sjevernog Jadrana u dosadašnjem tijeku rujna mjestimice primio i preko 100 litara kiše po kvadratnom metru, u Dalmaciji su oborine bile znatno slabije izražene. Najviše je palo na sjeveru Dalmaciji, 50-ak litara, a prema jugu sve manje, piše Dalmacija danas.

Oborina većinom neće biti ni do kraja tjedna. Ipak, do nas će doći nešto hladnija zračna masa s istoka kontinenta, a pad temperature će se najviše osjetiti u noćnim i jutarnjim satima.

Usprkos dolasku kalendarske jeseni, do kraja tjedna nas očekuje potpuno stabilno.


Danas će biti pretežno sunčano. Još rano ujutro na otvorenom moru može biti pljuskova. Puhat će slaba do umjerena bura, danju uz obalu srednje i južne Dalmacije (jugo)zapadnjak. Podno Velebita bura u jačanju pa će popodne biti jaka do olujna. Minimalne jutarnje temperature zraka u Zagori od 10 do 15°C, uz obalu i na otocima od 15 do 20°C. Najviše dnevne temperature od 23 do 28°C.

Srijeda donosi pretežno vedro vrijeme. Ujutro i navečer umjerena do jaka bura, podno Velebita i olujna. Danju u dijelu Dalmacije u skretanju na zapadne smjerove. Ujutro i navečer svježije, najviše dnevne temperature od 23 do 28°C.

U četvrtak će prevladavati vedro. Još ujutro može biti pojačane bure, slabit će popodne i okretati na umjeren vjetar zapadnih smjerova, jači prema otvorenom. Jutro prohladno, danju većinom od 21 do 27°C.

U petak, subotu i nedjelju pretežno sunčano. Puhat će slab dnevni vjetar. Jutro prohladno još u petak. U dane vikenda toplije, osobito u nedjelju kada će najviše dnevne temperature ponovno biti od 25 do vrućih 30°C.

Očekivani udari vjetra u srijedu navečer (MeteoAdriatic)