Regija

STUDENI DONOSI VELIKU PROMJENU VREMENA Sljedećih dana mogle bi pasti ekstremne količine kiše

Zakoračili smo u studeni, posljednji mjesec klimatološke jeseni, a on nam već na početku donosi izraženu promjenu vremena koja će donijeti obilne oborine, mada će se zadržati natprosječno toplo. U dane vikenda moguće je i dodatno zatopljenje, piše Rade Popadić za Dalmaciju danas.

Dok se duboka ciklona nalazi nad sjeverozapadnom Europom, u noći s ponedjeljka na utorak nad sjevernom Italijom formirat će se sekundarni ciklonalni centar koji će našem području donijeti obilnu kišu. Do kraja tjedna u mnogim dijelovima Dalmacije past će preko 100 litara kiše po kvadratnom metru, ponegdje i 200 što bi moglo donijeti probleme zbog obilnih oborina.

Danas će biti umjereno do znatno oblačno i veći dio dana suho. Kasno navečer sa zapada jače naoblačenje s kišom, ponegdje i pljuskovima s grmljavinom. Danju će jačati jugo koje će popodne i navečer biti jako do vrlo jako s olujnim udarima, na moru će biti udare preko 100 km/h. Minimalne temperature zraka u Zagori do 3 do 8°C, uz obalu i na otocima od 11 do 16°C. Najviše dnevne temperature od 15°C ponegdje u Zagori do 22°C na otocima.


U noći na utorak i početkom utorka oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Ponegdje će pasti preko 40 litara oborine po kvadratnom metru. Već od jutra stabilnije, uglavnom suho i pretežno sunčano- Jugo će prestati i okrenuti na umjeren do jak sjeverozapadnjak, na moru će imati vrlo jake udare. Popodne vjetar u slabljenju, naečer će okretati na slabo jugo. Jutro osjetno toplije u odnosu na prethodne dane, danju većinom od 18 do 23°C.

Ploče, prognoza

Nova ciklona u srijedu donosi umjereno do znatno oblačno. Kiša će biti češća u drugom dijelu dana kad aće mjestimice ponovno biti obilna. Jugo će jačati cijelog dana, popodne i navečer će biti jako s olujnim udarima. Toplo, najviše dnevne temperature većinom od 17 do 23°C.

Pretežno oblačno će biti u četvrtak. Kiša će biti česta, a mogući su pljuskovi s grmljavinom. Lokalno će pasti preko 50 litara kiše po kvadratnom metru. Jako jugo postupno će slabiti u drugom dijelu dana. Od jutra topli, danju većinom od 18 do 23°C.

petak i subotu promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Iako će i dalje biti povremene kiše, ona će biti znatno manje česta i obilna u odnosu na prethodne dane. Očekuju se i sunčana razdoblja. Jugo će prestati i bit će melo toplije.

Prema današnjim prognostičkim materijama, u Dalmaciji će u nedjelju biti iznimno toplo za dio godine i djelomično sunčano. Ponegdje će temperature zraka doseći vrlo toplih 25 stupnjeva.

RADE POPADIĆ / Foto: MeteoAdriatic

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za