U srcu pitoreskne Vrgorske krajine, ovog petka 12. travnja u 11:30 sati na Gradskoj fontani u Vrgorcu obilježit ćemo našu drevnu gastronomsku poslasticu. Dok su se mnogi običaji nažalost izgubili u vrtlogu vremena, Vrgorac otkriva svoj dragulj – dokument star stotinu godina koji svjedoči o našoj tradiciji skupljanja spuža.
Puž vinogradar, u vrgorskom kraju poznat kao spȗž (množina spúži, genitiv spúžā), gastronomska je delicija koja se stoljećima konzumira u Vrgorskoj krajini. S generacije na generaciju prenosi se običaj skupljanja spuža u proljeće i jesen kao i recepti njihova kuhanja, najčešće na ljutiku. Koliko je tradicija skupljanja i pripravljanja spuža duboko ukorijenjena u lokalnoj gastronomiji govori i podatak da u vrgorskom govoru postoji i naziv spužàrica koji označava proljetnu ili jesensku kišu sitnih kapi koja stvara idealne uvjete za njihovo skupljanje. Upravo tada, privučeni vlagom, spuževi izlaze na otvoreno iz svojih skrovišta, spremni za svoju avanturu u loncu.
Narodni običaji poput ovoga obično ostaju dio nepisane lokalne kulturne baštine i o njima je teško naći neke povijesne zapise. Ali na sreću, tradicija skupljanja spuža u Vrgorskoj krajini mogla bi izbjeći takvu sudbinu.
Istražujući povijesnu građu koja se čuva u Državnom arhivu u Dubrovniku, predsjednik Društva prijatelja vrgorske starine i povjesničar Branko Radonić pronašao je nekoliko dokumenata koji potječu točno prije 100 godina, odnosno iz 1924. godine, a koji pokazuju da su se spuži tada skupljali na području vrgorske općine. I ne samo da su se skupljali, već je Vrgorac po tome bio iznimka na području Dubrovačke oblasti koja je objedinjavala prostor nekadašnje kotareve Dubrovnik, Korčula, Metković i Makarska, a u koji je spadao i Vrgorac.
Kako i kada je došlo do današnje delikatese koja razlikuje Vrgorac od ostalih sredina koje ga okružuju, teško da ćemo ikad doznati, ali ono što već sada znamo je da je to svakako podatak vrijedan čuvanja i njegovanja u našoj lokalnoj zajednici.
Uzimajući u obzir ovu bogatu gastronomsku baštinu, pozivamo vas da se pridružite proslavi stoljetnice na 1. Spužarici! U suradnji s Odjelom za kuharstvo Srednje škole Tina Ujevića i Društvom prijatelja vrgorske starine, pripremili smo malu zakusku koja će istaknuti raskoš okusa našeg kraja. Zvijezde će biti, naravno, spuži, ali i žutinica te ostale divlje delicije našeg prekrasnog Vrgorca.
Pridružite nam se na Spužarici i krenimo na putovanje kroz okuse i povijest Vrgorca! Vidimo se na gradskoj fontani u petak, 12. travnja u 11:30 sati!