Regija

Stižu minusi i bura, a evo i do kada će trajati

U ponedjeljak i u prvom dijelu utorka u cijeloj Dalmaciji bit će prilično i neuobičajeno toplo za ovaj dio godine, ali onda će veljača opravdati svoj epitet prave “prevrtače”.

Temperature će u ponedjeljak biti proljetne, no onda će nam doći dašak prave zime. Naime, jak jugozapadnjak, na Jadranu vrlo jako jugo i južni vjetar, potkraj utorka okrenut će na vrlo jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar te na Jadranu jaku i olujnu buru. U srijedu će još puhati mjestimice vrlo jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar.

Krajem utorka i u srijedu temperatura zraka će biti osjetno niža, navode prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda.Trebat će nam, dakle, itekako topla odjeća.


– Promjena vremena bit će nagla i izražena. Vjerojatna je lokalno obilnija oborina, jak i olujan vjetar, jači pljuskovi i grmljavina, a potom i susnježica i snijeg uz stvaranje i snježnog pokrivača, ponajprije u gorju. Dakle, pravi zimski uvjeti! Pahulje snijega uz zahladnjenje i olujnu buru mogu dosezati i do obale.

U svakom slučaju, nemojte se ovih dana previše opustiti i oprostiti od hladnijeg vremena te svakako pratite prognozu vremena i razvoj situacije – naveli su u DHMZ-u, a mi smo zavirili i je li se u prognozi slaže i norveški meteo centar Yr.no.

Norvežani također navode da dolazi veća promjena vremena. Najniža temperatura bi tako po norveškoj prognozi sredinom tjedna u dalmatinskim gradovima na obali i otocima trebala biti oko dva stupnja, a najviša između pet i devet stupnjeva. Četvrtak bi trebao biti najhladniji dan u ovom tjednu.

No, osjetno hladnije bit će u Zagori, gdje će noćne i jutarnje temperature biti debelo ispod nule. Američki Accuweather također sredinom sljedećeg tjedna, u srijedu i četvrtak najavljuje pad temperature ispod nule i na obali u večernjim i jutarnjim satima. Po prognozama ta dva servisa u Dalmaciji sredinom i krajem tjedna ne bi trebalo biti značajnijih oborina.

Hladnoća ne bi trebala, barem po navodima stranih servisa, predugo trajati. Pa se tako već od ponedjeljka 10. veljače očekuje stabilizacija i toplije vrijeme.

Bura će spustiti osjet hladnoće

Vrijeme sredinom i krajem tjedna:

Zadar

Najniža oko 1 – 3 °C, najviša oko 6-7 stupnjeva. Poluoblačno i sunčano uz umjeren do jak sjeverni vjetar, što će bitno povećati osjet hladnoće. Vrijeme će biti najhladnije u četvrtak.

Dubrovnik

Najniža oko 1 – 3 °C, a najviša i do 10 °C. Međutim, uz jaku buru neće biti nimalo toplo. Uglavnom vedro ili malo oblačno. Smirenje za vikend.

Šibenik

Najniža oko 1 – 2°C, a najviša neće ići više od 10°C, sredinom i krajem tjedna i temperature u sredini dana neće prelaziti sedam stupnjeva. Međutim, uz jaku buru neće biti nimalo toplo. Uglavnom vedro ili malo oblačno.

Split

Najniža oko 1 – 3 °C, najviša oko 5-6 stupnjeva. Poluoblačno i sunčano, uz umjeren do jak sjeverni vjetar, što će bitno smanjiti osjet hladnoće. Srijeda, četvrtak, ali i petak bit će najhladniji dani.

Sinj, Knin, Imotski, Drniš

Najniže jutarnje i večernje temperature -4°C do -7°C, dok bi dnevne trebale biti oko 4-5 stupnjeva. Biti će burovito, uglavnom u srijedu.

U pojedinim predjelima Zagore biti će zabilježeni i značajniji minusu pa bi građani trebali zaštiti mjerila koja su na otvorenome ili bliže površi zemlje.

Izvor: DHMZ, Yr.no, Acuweather