Regija

STIŽE OLUJNA LJETNA BURA Ovaj tjedan donosi kraj ekstremnog vala vrućina

Iako smo tek ušli u srpanj, središnji mjesec klimatološkog ljeta, a u mnogim područjima i prosječno najtopliji mjesec u godini, mnogi će zaključiti da je kontinuirani val vrućina već prilično iscrpljujući. Ne radi se samo o subjektivnoj ocjeni.

Prema služenoj analizi DHMZ-a, u nekim dijelovima Dalmacije lipanj za nama bio je najtopliji mjesec od početka meteoroloških mjerenja, a tamo gdje nije, spada među 3 takva najtoplija.

Temperature su izrazito visoke i na početku srpnja. Tako su i jučer najviše dnevne temperature bile od 32 do čak 39°C ponegdje u dolini Neretve.


More je sve toplije i teško da više predstavlja osvježenje. Prema posljednjim mjerenjima, temperatura mora u Dubrovniku u ponedjeljak u 17 sati dosegla je čak 29,4°C. More u Splitu je 28 stupnjeva i svega mu stupanj nedostaje do apsolutnog rekorda koji iznosi 29,2°C.

Novi tjedan donosi kakvu-takvu promjenu vremena. Ona će se najviše osjetiti u petak i dane vikenda. No, glavninu promjene činit će bura i tek malo niže temperature zraka, osobito u Zagori, prognozira Rade Popadić za Dalmaciju danas.

U utorak nas očekuje pretežno vedro vrijeme. U Zagori, uz porast naoblake, popodne lokalno može biti slabih i prolaznih pljuskova s grmljavinom. U noći tiho ili burin, danju će puhati slab, rijetko gdje umjeren maestral. Navečer na sjeveru Dalmacije bura. Od jutra natprosječno toplo, najviše dnevne temperature od 32 do 38°C.

U srijedu pretežno sunčano. Ipak krajem dana na krajnjem jugu Dalmacije može biti slabih i prolaznih pljuskova s grmljavinom. Ujutro i navečer puhat će umjerena, ponegdje i jaka bura, danju sjeverozapadnjak i zapadnjak, jači prema otvorenom moru. U većini predjela vruće i vrlo vruće od 31 do 37°C u najtoplijem dijelu dana.

Četvrtak će biti pretežno sunčan. Ujutro i navečer će puhati umjerena, ponegdje i jaka bura. Danju vjetar u okretanju na zapadnjak i sjeverozapadnjak, jači prema otvorenom. I dalje vruće i vrlo vruće, najviše dnevne temperature od 30 do 37°C.

Sinoptička situacija nad našim dijelom Europe u petak će se značajno promijeniti. Ciklona i fronta donose prolaznu promjenu vremena. Iako će se u velikom dijelu Dalmacije zadržati suho, osobito u sjevernoj i dijelu srednje, tijekom dana će lokalno biti kiše, pljuskova i grmljavine, ali više na području južnije od Makarske. Mogućnost jačeg nevremena krajem dana i navečer postoji na imotskom i dubrovačkom području. Puhat će umjerena do jaka bura, ponegdje s olujnim udarima. Najviše dnevne temperature od 26°C ponegdje u Zagori do 34°C na jugu Dalmacije.

U subotu pretežno vedro, malo oborina još je u početku moguće na krajnjem jugu Dalmacije. Puhat će jaka bura i tramontana, ponegdje s olujnim udarima. Bit će svježije, od 24°C ponegdje u Zagori do 31°C ponegdje uz obalu.

U nedjelju pretežno sunčano. Puhat će umjerena bura, ponegdje s jakim udarima. Jutro i večer svježiji, danju toplije s najvišim dnevnim temperaturama od 28 do 33°C.