Regija

Stipi Gabriću Jambi krupa satrala lubenice, breskve i jagode: ‘Protiv sile prirode se ne može…‘

Stipi Gabriću Jambi krupa je stukla lubenice, jagode, breskve. Da nije bilo iznenadne krupe ovog ljeta on bi ubrao više od 500 tona lubenica. Na oko sedam hektara je zasadio 22 tisuće sadnica lubenica od kojih nije ostalo ništa. Štete je više od 100 tisuća EUR-a.

– Evo pogledajte ovdje su bile lubenice. Da je bilo sreće brale bi se za mjesec dana. Ali sve je obrano u subotu poslijepodne- priča za Dubrovački vjesnik Jambo dok obilaze stradale nasade

Ali protiv sile prirode se ne može. Bogu hvala da nitko nije stradao jer je puno ljudi bilo vani po polju. Moji radnici su brali jagode i na svu sreću završili malo prije negoli je pala krupa. Ubrali su taj dan 210 gajba jagoda odnosno oko 1300 kilograma. Što su obrali, obrali. Više nema ništa za branje-pokazuje nam uništene nasade jagoda. Zasadio je više od 100 tisuća sadnica jagoda na kojima je planirao ubrati i do 70 tona plodova. Ali sada je sve uništeno. Teško će pomoći i zaštitna sredstva kojima su tretirali nasade.


– Jagode su pune uništenih zrelih i zelenih plodova. Mogle su se brati još najmanje dvadeset dana-kazuje nam Jambo. Ne preostaje mu ništa drugo nego čupati dvogodišnje sadnice kojima je ovo bila prva sezona i puna rodnost. Isto je i sa plantažama lubenica. Na plantažama se ne može razaznati što je tu bilo posađeno prije katastrofalne krupe. Na njima nije ostao nijedan listić. Sravnjene su sa zemljom.

– Sve je satrano. Za podignuti jedan hektar lubenica treba deset tisuća EUR-a ulaganja. Pa možete misliti koji su to troškovi-priča nam Jambo.

I nije samo stradalo voće i povrće, krupa je sravnila i livadu djeteline pa onda možete misliti koja je to silina udaraca bila-dodaje.

Rane sorte bresaka koje su već dospjele za berbu izudarao je grad promjera jednog centimetra. Svaki plod i zreli i zeleni primio je najmanje nekoliko desetaka udaraca, pa se slobodno može reći da mu je na predjelu Koševo koje je i najviše stradalo od krupe propalo 30 tona bresaka.

– Protiv sile prirode se ne može-zaključio je Jambo.

Zadnja velika krupa je pala 2009 godine kada je stukla od Opuzena do Ušća Neretve. Bude svake godine ponešto krupe ali ovo što je palo u subotu je katastrofalno za ovdašnje poljoprivrednike kojima je tuča veličine lješnjaka u subotu poslijepodne za samo pola sata uništila ljetinu. Uništeni su nasadi jagoda, lubenica, dinja, tikvica, plantaže bresaka i nektarine, vinova loza. Tuča je pogodila područje Koševa i dio Vrbovaca te poljoprivredne površine između Vida i Metkovića.

Pravi razmjeri šteta još uvijek nisu potpuno vidljivi. No, kako vrijeme odmiče poljoprivrednici svjedoče apokaliptičnim prizorima u svojim nasadima od kojih je većina potpuno uništena. Od vriježa lubenica nije ostalo ništa, samo folija. Stradali su i nasadi tikvica. Mlade tikvice u jeku berbe potpuno su uništene. Stradali su plodovi ali i rascvjetale biljke koje će biti potrebno čupati jer od njih prema svemu sudeći nema baš ništa. Poljoprivrednici se nadaju proglašenju prirodne nepogode te nadoknadi štete od krupe. Njihove oči su uprte u ministarstvo poljoprivrede koje je za ublažavanje štete od elementarni i drugih nepogoda osiguralo četiri milijuna EUR-a. No, to je bilo nakon poplava u Vrgorcu i Pojezerju a štete u dolini Neretve su bile prošlog vikenda. Poljoprivrednici sa kojima smo razgovarali očekuju da će od države dobiti novac ako ne za kompletnu štetu onda barem za ublažavanje gubitaka kako bi mogli očistiti stradale poljoprivredne površine i pokrenuti sadnju novih kultura.

Tekst i foto: Stanislav Soldo/Dubrovački vjesnik

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za