Regija

STIGLA JE GRIPA Potvrđen prvi slučaj na području naše županije

Care of a patient

U Odjelu za mikrobiologiju Dubrovnik potvrđen je prvi slučaj gripe u našoj županiji ove sezone. Radi se o virusu gripe tip A.

Do sada je ukupno u Službu za epidemiologiju prijavljeno 26 slučajeva oboljelih od gripe na temelju kliničke slike koji nisu bili laboratorijski potvrđeni. U usporedbi s prošlom godinom, kada je najveći broj slučajeva u Republici Hrvatskoj u ovom periodu bio u našoj županiji (najviše u Metkoviću), možemo reći kako je ove godine gripa stigla s dosta zakašnjenja i manjim brojem oboljelih. Mali broj prijava oboljelih registriran je i na područji cijele RH (do 12.01.2020. ukupno 1.937 prijava).

Mogući razlog za sada malog broja oboljelih od gripe možda je i zbog cirkulacije prošlogodišnjeg virusa na koji je dio populacije sada imun te nešto većeg odaziva na cijepljenje (u DNŽ oko 9.500 osoba). Još uvijek se može cijepiti protiv gripe.


Ipak, gripa je nepredvidiva bolest i koliki će biti stvarni broj novooboljelih u ovoj sezoni teško je predvidjeti. Svakako svi oni sa simptomima gripe trebali bi o tome obavijestiti svoga liječnika zbog evidencije, a u slučaju komplikacija bolesti i javiti se svom izabranom liječniku na pregled.

Više o gripi.

Izvor: likemetkovic.hr
Tag