Regija

Štetnik napada agrume u dolini Neretve

Neretvanska dolina, poznata i kao najsjevernije područje za plantažni uzgoj agruma, dosada nije imala velikih problema sa poljoprivrednim štetnicima. Ove su godine blage temperature povoljno utjecale na njihov razvoj, pa je u voćnjacima otkriven novi karantenski štetnik koji najveće probleme stvara upravo agrumima.

Promjene na listovima mandarina pokazuju da nešto nije u redu. Iznenađeni proizvođači traže pomoć struke. Sve upućuje na narančinog trnovitog štitastog moljca, poznatog štetnika u Dalmaciji.

– To je bilo dvadesetak stabala tu, nakon dvadest dana ciiela plantaža mi je pokrivena s ovim. I šta sad napravit?, na čudu je Jure Kraljević iz Komina.


– Ovo je štetnik koji siše biljne sokove, luči obilnu mednu rosu i na tu mednu rosu se naseljuju gljive čađavice koje uzrokuju pocrnjenje ploda i lista, smanjuju transpiraciju ploda i takva biljka u tim situacijama može i odumrijeti, objasnio je agronom Željko Bjeliš.

U Hrvatskoj je taj štetnik prvi put zabilježen 2018. u Konavlima, nakon čega se polako širio prema dolini Neretve. Njegov prvi pozitivan nalaz u nasadu zabilježen je potkraj siječnja ove godine i otada se promatraju ostali uzorci. Stručne službe izlaze na teren, kako bi donijele konkretne zaključke.

Kako zaštititi mandarine i očuvati ih zdravima?

– Trenutno, prema FIS bazi Ministarstva poljoprivrede i za suzbijanje trnovitog štitastog moljca imamo registriranu jednu aktivnu tvar. Međutim, svi brojni preparati koji su registrirani i dozvoljeni za ostale štetnike posredno djeluju i na ovoga karantenca, izjavila je Ivana Tomac Talajić iz Ministarstva poljoprivrede.

Agronomi međutim podsjećaju da je svrha proizvodnje agruma na tržište plasirati što zdraviju mandarinu, pa smatraju da je bitno ispitati primjenu bioloških sredstava.

– Ministarstvo bi se trebalo malo više pozabaviti time, dati podatke koja su to sredstva, odnosno aktivne tvari učinkovite na suzbijanje ovoga štetnika, dati preporuku proizvođačima kada, koje sredstvo i na koji način upotrijebiti kako bi zaustavili širenje ovog vrlo opasnog štetnika, ističe agronom Željko Bjeliš.

Najvažnije mjere su higijena i rezidba voćaka, što mnogi proizvođači već primjenjuju, svjesni da je ovo samo početak borbe s novim štetnikom.

Autor: HTV/Regionalni dnevnik/Mateja Delija/E.P.C.

Foto: HTV / HRT

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za