Regija

Stanovnici Metkovića: Pogušit ćemo se u smeću!

Zbog novog rasporeda odvoza komunalnog otpada, koji je stupio na snagu 12. siječnja negoduju stanovnici užega gradskog područja Metkovića. Prema tom novom rasporedu u pojedinim gradskim ulicama smeće će se odvoziti jednom tjedno, što smatraju građani nikako nije dovoljno. Naime, dok se smeće sakupljalo u zajedničkim kontejnerima na javnoj lokaciji odvozilo se tri puta na tjedan, zatim su građanima podijeljene posude (kante), pa se odvozilo dva puta tjedno i po novome kante se prazne jednom na tjedan.
Podsjetimo, svako kućanstvo je zadužilo kantu prema broju članova obitelji, koja je po mišljenju poduzeća “Čistoća” dovoljna da primi sedmodnevni miješani otpad. Međutim, u “Čistoći” nisu predvidjeli što će oni građani koji primjerice napune kantu u utorak, a njihov je red na odvoz u četvrtak ili petak. Takvo smeće razvlačit će mačke i štakori, ali odgovorni nisu zainteresirani za rješavanje tog problema jer se kanta nalazi na privatnom posjedu u dvorištu ili iza kuće. Drugim riječima, smeće se više neće gomilati na javnoj površini-ulici već u privatnom dvorištu, što odgovorne u “Čistoći” ne interesira.

Usklađivanje sa zakonom
– Ako se ove kante budu praznile jednom tjedno, pogušit ćemo se u smeću. Sada je zima pa nekako, a što će biti tijekom ljeta i temperatura na plus četrdeset, pitaju se stanovnici Metkovića, koje je pogodio novi raspored odvoza komunalnog otpada.

Na upit direktoru “Čistoće”, Tomislavu Jakiću, što će građani sa smećem ako kantu napune nekoliko dana prije pražnjenja, nismo dobili odgovor. On je kazao da će višak smeća odložen u prikladnu vrećicu uz kantu u prijelaznom razdoblju komunalci pokupiti, što je bez daljnjega pohvalno, ali uskratio je savjet građanima što im je činiti kad posudu napune u ponedjeljak, a ona se odvozi u petak.


Direktor Jakić manji broj odvoza smeća opravdava boljom kontrolom nad ponašanjem korisnika, racionalizacijom troškova, te nastavkom usklađenja sa zakonom. Tako će se posude za smeće čipirati te će se nabaviti oprema za praćenje pražnjenja posuda. Iako smanjuju broj odvoza, “Čistoća” neće smanjiti cijene.

– Na žalost moram vas obavijestiti kako račune nećemo smanjivati, budući da ih nismo ni povećavali kada smo ušli u cijeli projekt. Posude koje su preuzeli naši korisnici, predani su bez ikakve naknade našim sugrađanima, a radilo se o investiciji od višoj od 400.000 kuna. Trošak skupljanja prelaskom na posude je čak i porastao u odnosu na ranije, obrazložio je Jakić i nastavio:

– Dok su bili zajednički kontejneri na javnim površinama, skupljanje se obavljalo jednim kamionom i trajalo je 6-7 sati po danu. Prilagodbom na zakonske uvjete jedini način da se održi standard građana je uvođenje dodatnog kamiona za skupljanje, što znači dodatni trošak, pored troška samih posuda. Ako se osvrnete malo na druge subjekte ili gradove, primijetit ćete kako smo mi jedno od rijetkih društava koja teret krize nisu prevalili na svoje korisnike, već svojim aktivnostima pokušavaju amortizirati negativnu ekonomsku situaciju, zaključio je Jakić, istaknuvši da problema s otpadom imaju isključivo ona domaćinstva koja nisu prijavila točan broj članova.

Elaborat bez rješenja
Unatoč temeljitom elaboratu stanja, Čistoća građanima nije ponudila odgovor na jednostavno pitanje: Što s kantom koja se napuni nekoliko dana prije predviđenog termina pražnjenja? Građane ne zanima je li kanta čipirana ili nije već gdje će je isprazniti. Valja pretpostaviti da će se građani snalaziti svatko na svoj način, neki će smeće spaljivati, drugi ga bacati susjedu, treći će ga odbacivati u prirodu, što nikako nije proklamirani standard zaštite okoliša Europske unije.

 

Tekst: Stanislav Soldo
Foto: CROPIX