Regija

Sredozemna voćna muha ozbiljno prijeti plantažama. Vratite nam sterilne kukce ili proizvodnja mandarina propada

Neretvanski poljoprivrednici poglavito proizvođači agruma zabrinuti su zbog sredozemne voćne muhe, koja ukoliko se učinkovito ne suzbije prijeti plantažama mandarina. Naime, suzbijanje sredozemne voćne muhe Ceratitis capitata, jedan je od preduvjeta za uspješnu proizvodnju mandarina u dolini Neretve jer bez poduzimanja mjera zaštite, štete na mandarinama mogu iznositi 100%. Svih ovih 20-tak godina od kada se je započelo sa SIT (tehnika sterilnih kukaca) programom, proizvođači mandarina u dolini Neretve su uvidjeli značaj SIT tehnike, kao i odgovorno ponašanje i rad svih zaposlenika na ovome programu. Njihovo nesebično odricanje i mukotrpan rad, kako bi došli do najzabačenijih i nepristupačnih predjela, bio je primjetan i podržavan od svih. Iz toga razloga, svih ovih godina smo imali zadovoljavajuću učinkovitost SIT tehnike u suzbijanju sredozemne voćne muhe-ističe Željko Bjeliš.


Budući da smo došli do informacije, kako je upitno daljnje provođenje SIT tehnike, dana 16. siječnja 2023. godine, poslali smo dopis svima mjerodavnima i otvorili temu daljnjeg suzbijanja sredozemne voćne muhe, sa ciljem poticanja na rad i provedbu svih potrebnih radnji po ovoj temi, piše Dubrovački vjesnik.

Vezano za dostavljeni Akcijski plan, nas proizvođače interesira dio uspješnog suzbijanja sredozemne voćne muhe i plodovi mandarina bez zaraze. Međutim, iz dostavljenog Akcijskog plana za period 2023. – 2025. godine, možemo zaključiti da je sve palo samo na monitoring, ranu detekciju i obavješćivanje, što nije ni blizu dovoljno za ostvarenje cilja.

Jedina metoda suzbijanja – praćenja, koja bi se naredne tri godine možda provodila je masovni ulov. Međutim, s obzirom da u dostavljenom dokumentu nemamo podatak o površini na kojoj bi se masovni ulov provodio, a uzimajući u obzir predviđeni broj lovki 3-4.000 komada te uvažavajući preporuku o potrebnom broju lovki po jedinici površine, zaključujemo da masovni ulov nije u funkciji suzbijanja, nego tek praćenja intenziteta pojave sredozemne voćne muhe.

Tehnikom sterilnih kukaca (SIT) trebao bi biti obuhvaćen cijeli geografski prostor doline Neretve, ukoliko želimo pravi učinak suzbijanja. Akcijskim planom nisu definirane površine pod SIT-om, ali one bi morale pokriti čitavo područje doline Neretve. S obzirom na datum, ispuštanje se već trebalo početi provoditi, ali koliko je na terenu primjetno, sterilne muhe se još ne ispuštaju, a pitanje je hoće li se ove godine ikako ispuštati. Nemamo informaciju, je li dogovorena suradnja sa dobavljačima i hoće li provedbe ove godine biti. Iz toga razloga su proizvođači, ali i otkupljivači – trgovci zabrinuti, znajući koje probleme i poteškoće u distribuciji mogu očekivati-ističe Bjeliš.

Provedba mjera prikupljanja i zbrinjavanja otpalih plodova biljaka domaćina, potrebno je tehnički razviti, tj. nabaviti ili konstruirati priključne uređaje za strojno prikupljanje otpalih plodova. Za ovaj dio prikupljanja i zbrinjavanja je potrebno angažirati JLS, koje bi kroz komunalna poduzeća sustavno i planski odrađivale taj posao.

Ipak, napominjemo po tko zna koji put, da je pravovremena i cjelovita berba mandarina najjači alat u suzbijanju sredozemne voćne muhe, a kako bi to proveli predložili smo u dopisu od 16. siječnja 2023. godine sljedeće mjere: povlačenje sa tržišta za slobodnu distribuciju za 20% količina, koje obično ostanu neubrane, uključiti mandarine u Program potpore za posebno osjetljive sektore i to preradu mandarina u sekundarne proizvode: sok, džem i slično, posebnim programom potpore proizvođače animirati na provođenje kvalitetnijih mjera sanitacije, uključujući opremanje potrebnim oruđima i financijsku nadoknadu. Krčenje samoniklih biljaka domaćina, predstavlja veliki problem svima. Zapuštene površine, kojih nije malo, posebno nedostupne i usitnjene površine, veliki su izvor infekcije, ne samo sredozemnom voćnom muhom već i drugim opasnim štetočinjama.

Također je potrebno uspostaviti suradnju s proizvođačkim udrugama, potrebno je uključiti što veći broj udruga proizvođača mandarina s obzirom na značaj pčela u opstanku čovječanstva.

Edukacija je uvijek dobrodošla, međutim poljoprivredni proizvođači su često siti predavanja i edukacija koje redovito prolaze kao uvjet okolišnih mjera, a sada i svih drugih. Ono što njih zanima je koje sredstvo, na koji način i kojem trenutku upotrijebiti, kako bi zaštitili svoje poljoprivredne kulture, u ovome slučaju mandarine, naglašava Bjeliš.

Mandarina i cijela poljoprivreda doline Neretve je na žalost i dalje ostaje na margini interesa svih donositelja odluka, a poljoprivredni proizvođači prepušteni sami sebi. Iz dostavljenog Akcijskog plana iščitavamo nedostatak volje – ambicije svih mjerodavnih i smatramo potrebnim kontinuirano poticati sve organizacijske i upravljačke razine Akcijskog plana na jedinstveni cilj, a to je pravovremeno, kvalitetno i cjelovito suzbijanje sredozemne voćne muhe u dolini Neretve.

Ukoliko je provedba SIT tehnike za ovu godinu upitna ili neprovediva, potrebno je ‘pod hitno‘ razviti alternativni način uz sva dostupna sredstva i uključenje svih dionika procesa, kako bi se izbjegle ne željne posljedice-rezolutan je Željko Bjeliš, predsjednik Udruge neretvanska mladež i član upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore.

Piše: Stanislav Soldo/Dubrovacki.slobodnadalmacija.hr

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za