Regija

SPLITSKA INFEKTOLOGINJA: U KBC-u Split u porastu broj hospitaliziranih, 85% ih je necijepljenih

Mirela Pavičić Ivelja, infektologinja u KBC-u Split, izjavila u HTV-ovom Studiju 4, da je trenutačno ondje 198 hospitaliziranih COVID pacijenata, od kojih je 41 na respiratoru. Napominje da se posljednjih dana bilježi se porast broja te da su spremni proširiti kapacitete ako bude potrebno.


– Prije dva tjedna bilo je 150-160 hospitaliziranih na tjednoj razini, pa je sadašnja brojka zapravo značajan porast. U više od 85% slučajeva radi se o starijim ljudima koji nisu cijepljeni, izjavila je doktorica Pavičić Ivelja.

Napominje da je najveći problem u županiji nedovoljna cijepljenost. Kaže da su iznenađeni kako još uvijek postoje stariji građani s teškim kroničnim oboljenjima koji su se odlučili ne cijepiti.

– Njihovi razlozi su nama nerazumljivi. Nerijetko je to strah, neinformiranost ili vjerovatno da se neće baš oni zaraziti, dodaje.

S obzirom na veliki broj COVID pacijenata te kakav će biti to utjecaj na zdravstveni sustav i pacijente s drugim bolestima vidjet će se u idućih 10-ak dana.

– Pribojavamo se što bi nam epidemija u idućim danima mogla donijeti. Stalno se prilagođavamo situaciji. Ako bude neophodno, onda ćemo na sadašnjih šest stacionara morati aktivirati i još neke. To znači da ćemo morati uzeti kapacitete i osoblje s non-COVID odjela.

Izvor: Dalmacija danas

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za