Regija

Šokantni rezultati revizije: magnetska rezonancija u KBC-u Split čeka se nevjerojatnih 477 dana

Kako je utvrdio Državni ured za reviziju, pacijenti u KBC-u Split na pojedina snimanja MR-om u prosjeku čekaju 477 dana, što je kudikamo više od državnog prosjeka koji iznosi 331 dan, piše Slobodna Dalmacija.


U trenutku kada je Državni ured pisao izvješće, u Hrvatskoj je na listama čekanja za MR snimanje bilo čak 47.397 građana s prosječnim vremenom čekanja od 331 dan. Dakle, u Splitu pacijenti u prosjeku čekaju skoro četiri i pol mjeseca duže nego u ostatku Hrvatske!

Ovakvo stanje u KBC-u Split je neprihvatljivo i pokazatelj je kako je potrebno ojačavanje ovog regionalnog bolničkog centra, kako kadrovski tako i kupnjom dodatne opreme.

DOGODINE NOVI UREĐAJ

– Mi se u KBC-u Split nadamo kako ćemo do proljeća sljedeće godine dobiti toliko željeni i prijeko potrebni MR tri Tesla, s kojim ćemo dodatno povećati i poboljšati uslugu našim pacijentima.

Taj MR uređaj će biti montiran na Firulama, gdje ćemo za njega urediti odgovarajući prostor – kaže doc. dr. sc. Krešimir Dolić, zamjenik ravnatelja i predstojnik Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Split.

Naš sugovornik se baš i ne slaže s nalazom Državne revizije.

MIJEŠA SE LISTA

– U tom se izvješću miješa lista prioriteta i lista čekanja. Naime, ako neka osoba nema potrebu za drugom MR pretragom u roku od godine dana i ako mu ta sljedeća pretraga biva zakazana za godinu dana, tada to nije lista čekanja nego normalni termin, kada on mora napraviti kontrolni pregled.

No, ako je nekoj osobi potrebna MR pretraga za mjesec dana, a dobije termin za godinu dana, e tada je to lista čekanja.

Problem je u tome što MR pretraga sve više postaje metoda izbora za određene patologije, a imamo i podosta slučajeva loše indikacije – kaže dr. Dolić.

To zapravo znači da se pacijentima propisuje MR pretraga, na koju ih šalju specijalisti, a da ona ponekad uopće nije potrebna.

– Naši bolnički MR uređaji su u punom pogonu, otvaramo nove termine, MR na Križinama odnedavno radi i poslijepodne, što prije nije bio slučaj i opet ne stignemo sve obaviti. Navala je ogromna.

NEPOTREBNA SNIMANJA

Mi radimo više nego prije, ali kolege liječnici (specijalisti) puno više šalju pacijente na MR pretragu, zbog potreba uvođenja novih metoda liječenja i lijekova, ali dio tih indikacija i nije stručno opravdan, pa smo dijelom “zatrpani” i nepotrebnim pretragama na MR-u – upozorava dr. Dolić.

ZNAČAJAN POMAK

Što se tiče MSCT pretrage mozga ili kralježnice, za koje se nekad čekalo više mjeseci, napravljen je veliki pomak.

– Sada pacijent koji ima potrebu za MSCT-om mozga ili kralježnice može tu pretragu napraviti u okviru 15 dana i tu smo napravili značaj pomak.

Mislim da ova brojka od 477 dana čekanja za MR pretragu u KBC Split nije stvarna brojka i mi ulažemo goleme napore da svi naši pacijenti u što kraćem vremenu obave svoje pretrage – zaključuje doc. dr. sc. Krešimir Dolić.

Kao stožerna zdravstvena ustanova u Dalmaciji, KBC Split mora biti u prilici svim naših građanima pružiti brzu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu primjerenu njihovim potrebama, a što nije moguće bez snažnije potpore Ministarstva zdravstva, te gradske i županijske uprave.

Neophodno je splitskoj bolnici nabaviti radiološku opremu koja joj je prijeko potrebna za normalno funkcioniranje, o kojoj godinama pišemo, ali to izgleda nitko ne vidi i ne čuje, piše Slobodna Dalmacija.

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za