Regija

“Smanjite cestarine ili oslobodite plaćanja one turiste koji imaju namjeru boraviti na krajnjem jugu”

Načelnik Općine Konavle Božo Lasić uputio je dopis ministru prometa, mora i infrastrukture Olegu Butkoviću, u kojem stoji:

“Zasigurno Vam je poznato kako su Konavle u prvom redu avio-destinacija za brojne turiste koji proteklih godina posjećuju krajnji jug Republike Hrvatske, a uostalom na području Općine Konavle je smještena i Zračna luka Dubrovnik. Zasigurno ste svjesni i činjenice kako je zbog situacije uzrokovane virusom COVID-19, Zračna luka Dubrovnik duže vrijeme bila zatvorena za promet, no i nakon nedavnog otvaranja svjedoci smo brojnih otkazivanja i odgađanja letova od strane inozemnih avio kompanija.

Naime, prema podacima koje sam dobio od uprave Zračne luke Dubrovnik, u lipnju 2020.g. se očekuje svega 3 posto od prometa koji je ostvaren u lipnju prošle godine, a ni najave za ostale ljetne mjesece nisu sjajne.


Obzirom kako auto-cesta završava u Pločama to sam se i sam za nedavnog odlaska u Zagreb mogao uvjeriti kako većina prometa, odnosno vozila sa stranim registarskim oznakama svoje putovanje završava tamo gdje prestaje autocesta.

Stoga Vam se kao nadležnom ministru obraćam sa zamolbom, da zajedno sa ministrom turizma razmotrite mogućnost uvođenja smanjenja naplate cestarine ili potpunog oslobađanja za one turiste koji imaju namjeru boraviti na krajnjem jugu Lijepe Naše”.

Načelnik Božo Lasić