Regija

SLUŽBENO JE Malostonski zaljev bez norovirusa

Prema informacijama koje prenosi portal dulist.hr, a koje je potvrdio dr. sc. Eddy Listeš iz Veterinarskog zavoda Split prema posljednjim ispitivanjima koja su obavljena protekloga petka u Malostonskom zaljevu nema prisutnosti norovirusa.

Podatak nažalost u papirnatom obliku još nije stigao do školjkara kojima je on od vitalnog značaja. O daljnjem postupanju pokušali smo kontaktirati veterinarskog inspektora Milivoja Dominikovića koji se, međutim, već danima ne javlja na telefon.

Podsjetimo, početkom mjeseca ožujka na dijelu akvatorija Malostonskog zaljeva, oko 30 posto, redovnim uzimanjem uzoraka kvalitete morske vode i školjkaša, utvrđeno je prisustvo norovirusa.


Norovirus, inače ljudskog podrijetla, uzročnik je akutnih infekcija probavnog sustava. Prenosi se s osobe na osobu, fekalno-oralnim putem, preko hrane i vode koje su kontaminirane stolicom zaraženih osoba te kontaktom sa kontaminiranim površinama. Imajući u vidu eventualne zdravstvene tegobe koje bi mogle nastati konzumacijom termički neobrađenih školjaka, donesena je zajednička odluka organizatora Dana malostonske kamenice da se manifestacija otkazuje.