Regija

SITNO SE BROJI: Biokovski Skywalk istovremeno je impresivan i zastrašujuć

Sitno se broji do otvaranja najiščekivanije hrvatske šetnice. Neće, istina, ona biti nešto posebno duga ili velika, riječ je tek o četrdesetak polukružnih četvornih metara, no zato će biti najljepša. I najviša, i baš zato se zove Skywalk.

Nedjelju poslijepodne, sunčanu i toplu kao da je sredina svibnja, a ne veljače, fotoreporter Slobodne Dalmacije Matko Begović proveo je na Biokovu. I nije bio sam. Dapače. Mnogi su požurili do Skywalka kako bi ga obišli i prije službenog otvaranja. Pa makar i da samo malo ćirnu u ambis, kad već zaštitar ne da blizu.

I bolje da ne da jer prozirna šetnica se samo naizgled čini gotova. Previše je, naime, tu zamki koje vrebaju neoprezna šetača. I zato, vrijedi ponoviti: Skywalk i dalje nije otvoren za javnost i strogo je zabranjeno hodanje po njemu.


Kad smo to razjasnili, možemo dalje.

Gradnja Skywalka, na predjelu Ravna vlaška, počela je prije nešto manje od godinu dana, a riječ je o projektu “teškom” oko osam milijuna kuna. Staklo je pričvršćeno, pa je šetnica, postavljena uz sam rub litice, a dijelom i preko njega, dobila završne konture, a trenutačno se uređuje plato za pristup gostiju.

Ravna vlaška se nalazi na 1228 metara nadmorske visine, a ponor iznad kojega se prostire Skywalk dubok je stotinjak metara.

Projekt se financira novcem iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. na temelju potpisanog ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava. Partneri na projektu su Javna ustanova Makarska razvojna agencija MARA i Hrvatska gorska služba spašavanja.

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za