Regija

SEZONA U DOLINI NERETVE: Nogometna ludnica reducirala goste

Usce Neretve by jutarnji.hr

Zbog Svjetskog nogometnog prvenstva turistički djelatnici doline Neretve sljedećih dana očekuju znatno manji broj posjetitelja. Ovogodišnja turistička sezona dobro je počela pa tako uz goste na kružnim putovanjima, koji uplovljavaju u Metković te dalje odlaze na izlete u Međugorje i Mostar tijekom travnja i svibnja, bilo je dosta posjetitelja i na safari-izletima u neretvanskim močvarama.

– Među gostima su najbrojniji bili Šveđani, Nijemci te gosti iz Slovenije, a nisu zanemarive ni školske i maturalne ekskurzije iz kontinentalne Hrvatske – kazao nam je ugostitelj Pavo Jerković.

Školske ekskurzije

– Ovom prilikom posebno bih želio istaknuti važnost školskih ekskurzija na kojima se djeca upoznaju sprirodnim ljepotama doline Neretve o kojima su učili – kazao je Jerković, naglašavajući da su neretvanske močvare nedavno posjetili učenici iz Vukovine kod Siska, koji su bili oduševljeni sa svime što su vidjeli.

Dodatni vjetar u leđa neretvanskom turizmu daje i inicijativa Dubrovačko-neretvanske županije za otvaranje tematskih turističkih cesta doline Neretve, koje će obuhvaćati gradove Metković, Opuzen i Ploče te općine Slivno, Zažablje, Kula Norinska, Pojezerje.


Ponuda na Cesti obuhvaća poljoprivredne i ugostiteljske proizvode (osobito tradicijska jela) te turističke i druge proizvode specifične za lokalni ruralni prostor. U sklopu Ceste predviđena su i zaštićena prirodna područja, kulturno-povijesne i ostale znamenitosti. Gospodarske, sportske, tradicijske, turističke i druge slične manifestacije koje se odvijaju u naseljima kojim prolazi tematska turistička cesta također postaju dio turističke ponude ovoga kraja.

Prema odredbama Pravilnika o tematskim turističkim cestama Dubrovačko-neretvanske županije poljoprivredna gospodarstva mogu nuditi kušanje proizvoda iz vlastite proizvodnje, a seljačka domaćinstva i ugostiteljski objekti potencijalnim gostima mogu ponuditi tradicijska jela, a tu su još i planinarenje, jahanje, biciklizam, lov, ribolov te izleti.

A safari-izleti neretvanskom močvarom, dio su jedinstvene turističke ponude jedine hrvatske delte, koja je tisućama godina uspjela očuvati svoj izvorni izgled. Vožnja tradicijskim plovilom-neretvanskom lađom, koja se probija kroz močvarni šaš i lokvanj, praćena zvonkim kreketanjem žaba, čini ovo neobično putovanje još zanimljivijim, a gosti koji su ga doživjeli Neretvu napuštaju zadovoljni uz obećanje da će ponovno doći.

Tekst: Stanislav Soldo, www.slobodnadalmacija.hr
Foto: www.jutarnji.hr