Regija

Seksizam u dolini Neretve: Razrednica rekla curicama “da paze na odjeću jer dečke drmaju hormoni”

Psihologinja Volga Švorinić objavila je status na svom Facebook profilu u kojem je prepričala slučaj iz jedne škole u Neretvanskoj dolini u kojoj je, prema njenim riječima, razrednica svom razredu održala predavanje o tome kako bi se djevojčice trebale odijevati u svojoj dobi, što smiju, a što ne smiju nositi te da “moraju imati obzira prema dječacima jer ih sada drmaju hormoni”.

Status je naslovila s “Nevinost bez zaštite”, a prenosimo ga u nastavku.

Mi, psiholozi ne polažemo Hipokratovu zakletvu, ali imamo jasan etički kodeks, da sve što nam povjere klijenti ostaje zauvijek samo među nama. Osim, naravno pojava, koje smo dužni po zakonu prijaviti, kao što su prijetnje, nasilje, incest … Etički kodeks jednako su obavezni poštivati “aktivni” psiholozi i psiholozi u mirovini, kao što sam ja, ako mi se netko obrati za pomoć. Također, možemo pisati o slučajevima iz prakse, ali samo uz dozvolu i na način, koji štiti identitet osoba o čijoj intimi je riječ.


Ja sam dobila dozvolu za ovaj status, a sročiti ću ga tako da maksimalno sačuvam privatnost osobe koja mi se obratila za pomoć, jer obje smatramo da je od općeg interesa iznijeti to u javnost.

Radi se o traumi koju upravo, proživljava njena jedanaestogodišnja djevojčica, učenica 7-og razreda osnovne škole, u jednom od gradova u Neretvanskoj dolini. Proteklih dana, na satu razredne zajednice, razrednica je, u učionici, održala “predavanje” djevojčicama, u prisustvu dječaka, njihovih razrednih kolega”, piše Švorinić.

“Djevojčice moraji paziti kako se oblače da ne uznemire dječake. Njih drmaju hormoni”

Švorinić kaže da je razrednica djevojčicama pričala kako se smiju, a kako ne odijevati te da moraju imati obzira prema dječacima da ih svojim odijevanjem ne uznemiravaju jer njih sada “drmaju hormoni”.

“Tema “predavanja” bila je tzv. dress code za djevojčice u njihovoj dobi. Detaljno im je objasnila, koje odjevne predmete smiju nositi, a koje ne, s obzirom na tjelesne promjene karakteristične za njihovu dob. Nema kratkih hlaćica, dresova, otkrivenih ramena, majica ni odjeće koje ocrtavaju ženske atribute. Istovremeno, dečki mogu dolaziti u školu i u potkošuljama – “kanotjerama” i kratkim hlaćicama, to nije nikakav problem.

Nakon navođenja propisane odjeće, profesorica, razrednica, koja, usput ne predaje vjeronauk, već neki sasvim “nevezani” predmet, posvetila je djevojčicama, ponavljam u prisustvu dječaka, moralku o samopoštovanju. Koje se stječe i potvrđuje skrivanjem “ženskih” atributa i izrijekom istaknula:

  • djevojčice moraju stalno imati na umu šestu božju zapovijed: Ne sagriješi bludno!
  • djevojčice moraju voditi računa o dječacima, da ih svojim odijevanjem i ponašanjem ne uznemiravaju i ne dekoncentriraju
  • djevojčice moraju imati obzira prema dječacima, jer dječake njihove dobi “drmaju” hormoni.

Uputila im je još “mudrih” poruka, ali ovo je sukus”, piše Švorinić.

“Djevojčica trpi noćne more, roditelji su uznemireni i zastrašeni”

Djevojčica o kojoj je riječ sada, tvrdi Švorinić, trpi noćne more, a roditelji su joj uznemireni i zastrašeni.

“Djevojčica, o kojoj je riječ, od tada trpi noćne more. Majka i cijela obitelj zbog toga su uznemireni. Ali toliko su zastrašeni, da bi izašli s tim u javnost, da su to povjerili samo meni. Dali su mi dozvolu, da se obratim novinarima i nadležnim institucijama, pod uvjetom da se ne spominju njihova imena.

Krenula sam u to, sve koja sam kontaktirala pristali su uključiti se, ali na žalost, traže kontakt s majkom, da krenu u postupanje. Majka, za sada nije spremna javno izložiti sebe i svoju djevojčicu. Svjesna mogućih reakcija, kako škole tako i ostatka javnosti, boji se reperkusija.

Ima pravo na izbor, izbor mora biti samo njen i suzdržavam se od svih nagovaranja i sugestija da to učini. S obzirom da je “moralka” održana pred cijelim razredom, nadam se da su i drugi roditelji informirani o tome, da će možda pročitati ovaj status i reagirati. S par riječi, obratiti ću se i njima i svojim kolegama/icama u školama”, navodi Švorinić u statusu.

“Udružite se, nastupajte zajedno. Dosta je!”

Psihologinja je na kraju poslala poruku roditeljima.

“Dragi roditelji, vi čija djeca pohađaju osnovne i srednje škole, osobito vi u manjim sredinama, jeste li svjesni čemu su izloženi, kako ih se zastrašuje, kakve im se poruke upućuju? Jeste li svjesni, da im umjesto poduke o odrastanju i seksualnom sazrijevanju ispiru mozak porukama o bludu, “grešnosti” ženskog tijela i bazičnoj neravnopravnosti između muškaraca i žena?

Da djevojčice u pubertetu zadužuju, da brinu o seksualnom ponašanju njihovih muških vršnjaka? Jeste li svjesni kako vaše djevojčice unaprijed okrivljuju zbog mogućih seksualnih ekscesa, uvaljuju krivnju i zadužuju za ćudoređe? Hoćete li pognuti glavu, savjetovati svoje djevojčice da učine to isto, ili ćete ustati i stati u njihovu obranu? Hoćete li u ime Boga, konačno reći: DOSTA!

Poštovani kolege/ice u školama diljem Hrvatske, znam koliko ste opterećeni, koliko malobrojni, koliko vam manjka podrške na svim razinama, na kakva sve nerazumijevanja nailazite. Naš posao je težak, sudaramo se brojnim Scilama i Haridbama, ali moramo slijediti svoj poziv i ne odustati. Udružite se, nastupajte zajedno, naša djeca nas trebaju, mi smo im često zadnja slamka spasa. Imajmo to na umu. Ne dopustimo, da se krše integritet i prava djece i mladih, koji su im zagarantirani poveljama i UN-a i EU-ce!” zaključila je psihologinja Švorinić.

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za