Regija

SD: Dugujete osam, a ne šest milijuna kuna!; Obšivač: Ne zovite me zbog gluposti…

Nakon što smo nedavno objavili razgovor sa Zoranom Obšivačem iz Metkovića, vlasnikom tvrtke “Obšivač” o kreditu koji mu je odobrio Fond za razvoj i okoliš pod predsjedanjem Andrije Popovića, u redakciju “Slobodne” stigli su materijali koji demantiraju ono što nam je Obšivač rekao.

Podsjetimo, Obšivač, najveći građevinar na hrvatskom jugu kojeg šira javnost poznaje jer je kupio stan u Zagrebu bivšeg predsjednika Sabora Luke Bebića, izjavio je da je na ime kredita od šest milijuna kuna koji je plasiran preko Credo banke plaćao interkalarne kamate, no iz njegovih obveza koje je priložio u predstečajnoj nagodbi vidi se da prema propaloj banci “Obšivač” ima dug od čak 8.036.205,56 kuna!Kolega Marijo Kavain tražio je na to i druga pitanja odgovore od vlasnika tvrtke Zorana Obšivača, no on mu je tek kratko poručio da ga “zbog gluposti ne zovemo”.

U redakciju “Slobodne” stigla je i kopija kaznene prijave protiv Zorana Obšivača, Miće Obšivača, Ilije Bošnjaka i Radoslava Obšivača, te Ankice Obšivač i Ivana Barišića jer su, navodi se u prijavi,“u razdoblju od 2008. do otvaranja predstečajnog postupka 22. 4. 2013. za “Obšivač” d.o.o. isti oštetili državni proračun u iznosu od 20 milijuna kuna te vjerovnike u iznosu od 100 milijuna kuna, na način da su Zoran Obšivač i brat Mićo Obšivač, kao vlasnici firme „Obšivač“ d.o.o. osnovali nova društva i to „Delta Inženjering“ d.o.o. u kojoj je vlasnik i odgovoma osoba Miće Obšivač, te firmu „Vidonje“ d.o.o. u kojoj je vlasnik Zoran Obšivač, a odgovorna osoba komercijalni direktor firme „Obšivač“ d.o.o. Ivan Barišić poznat po tome što je potpisao fiktivni ugovor s „Fimi-Medijom“ o nepostojećem domjenku za radnike firme „Obšivač“ u iznosu od 500 tisuća kuna, a koji je korišten u crnim fondovima HDZ-a“.


Kako se izvlačio novac
Te su osobe, navodi se dalje u kaznenoj prijavi koju je zaprimio DORH u Dubrovniku, „preko novoosnovanih firmi izvlačile novac iz firme „Obšivač“ d.o.o. na način da se kamen i materijal iz kamenoloma Bijeli vir fakturirao i naplaćivao preko firme „Delta inženjering“, što je vidljivo iz prometa firme „Delta“ koji je porastao sa 3.613.302,00 kune u 2011. na 15.716.908,00 kuna u 2012. tako da su nepostojećim pozajmicama zatvarane obveze „Delte“ prema „Obšivaču“, PDV i predporez, a svoje obveze PDV-a firme „Obšivač“ i „Vidonje“ nisu izvršavale što je vidljivo iz liste poreznog duga gdje se firma „Vidonje“ d.o.o. vodi s dugom od 615.612,45 kuna.

Spomenute osobe su, stoji u prijavi, „uz pomoć Ante Pretrežine i komercijalnog direktora Ivana Barišića, koji se javno hvalio da na ruke mjesečno prima 30.000 kuna kao nagradu za lojalnost, od 2007. do 2011. izgradili tri ogromne obiteljske kuće u Metkoviću (Zoran Obšivač, Miće Obšivač i Radoslav Obšivač) te Ankica Obšivač “Villu Reginu” sa šest apartmana bez ijedne kune kredita što je vidljivo iz vlasničkih listova koji su u prilogu ove kaznene prijave, a vrijednost nekretnina pojedinačno iznosi milijun eura, što znači da je na taj način iz „Obšivača“ izvučeno pet milijuna eura“.

U kaznenoj prijavi, koja je adresirana i na ministra financija Slavka Linića, navodi se „da se gospođa Obšivač javno hvali da je kupila stan od Luke Bebića, pa je pretpostaviti da i ostali imaju stanove u Zagrebu, te istim dolazimo da je iz firme „Obšivač“ d.o.o. izvučeno 71.549.854,00 koliko je i prijavljeno u predstečajnoj nagodbi s namjerom da porezni obveznici isto saniraju.

Do sada je u tražbinu vjerovnika prijavljeno više od sto milijuna kuna te vas ministre pitam hoćete li dopustiti da obitelj Obšivač iskoristi predstečajnu nagodbu za prikrivanje svojih kriminalnih radnji i bogaćenje na račun poreznih obveznika i dozvoliti da kamenolom u Bijelom viru nesmetano radi, jer dok ovo čitate kamioni izvlače rudu i prodaju je preko firme „Delta inženjering“, a novac trpaju u vlastite džepove“.

Blokirati sredstva
Kaznenu prijavu protiv Zorana Obšivača i ostalih, podnio je vjerovnik koji vodi sudski postupak za naplatu milijun kuna od tvrtke „Obšivač“, ali na listi vjerovnika kojima „Obšivač“ duguje, a koje su predočene Ministarstvu financija, nije naveden. Zato se u prijavi traži da se hitno istraži poslovanje navedenih tvrtki, podrijetlo novca kojm su sagrađene nekretnine, te da se sredstva navedenih tvrtki blokiraju do okončanja postupka.

Ni porez nije plaćao
Zoran Obšivač mora platiti porezni dug od 2.900.390 kuna jer je, prema obrazloženju Porezne uprave iz Dubrovnika, kao porezni jamac tvrtke „Obšivač“ donošenjem poslovnih odluka preusmjeravao novčane tokove i tako onemogućio podmirivanje obveza iz porezno-dužničkog odnosa.

Vuletić: Popoviću, gdje je nestalo 200 tisuća kuna?
Bernard Vuletić, kojeg je također kreditirao Fond za razvoj i zapošljavanje preko Credo banke, a koji se žalio da su ga zadužili za pola milijuna kuna iako je na račun primio samo 300 tisuća kuna, javio nam se u vezi s posljednjim napisom o FRZ-u. “Andrija Popović i drugi mi mogu reći što god hoće, ali znam koliko sam novca na ime kredita dobio, a za koliko su me na papiru zadužili. Popović tvrdi da ne razumijem koliko mi je sredstava odobreno, a ja ga još jednom pitam gdje je nestalo tih dvjesto tisuća kuna?”, kaže Vuletić koji također do danas nije vratio kredit, jer, veli, ne želi vraćati ono što nije ni dobio.

Tekst: SAŠA LJUBIČIĆ, www.slobodnadalmacija.hr
SNIMIO DENIS JERKOVIĆ / CROPIX

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za