Regija

S naše obale se često može vidjeti Italija, a ovako s Gargana izgleda Biokovo!

S vremena na vrijeme, s naše se obale, a osobito s obalnih planina ili vanjskih otoka, može vidjeti Italija. Točnije, vide se najviši vrhovi Apenina koji iz horizonta “izrone” za vrijeme savršenih atmosferskih prilika. Najčešće je to neposredno nakon prestanka puhanja bure, kada ovaj vjetar potpuno očisti atmosferu, odnosno vidljivost.

Preko 250 km udaljeni Apenini s obale se u pravili vide nakon zalaska Sunca, a u rjeđim situacijama mogu se vidjeti i za vrijeme dnevnog svjetla.

Objava takvih fotografija na društvenim mrežama i na portalima redovite izazove oduševljenja, a dijelom i se “aktivira” i skeptični dio publike ili sa stavom da se radi o “Photoshopu“, pa do onih koji idu u krajnost i govore da su takve slike dokaz da je Zemlja ravna…


Baš kao što se s naše obale ponekad vidi Italija, tako i Talijani povremeno vide nas. No uvjeti moraju biti “stroži” jer u zaleđu naše obale ne postoje planine visoke kao Apenini.

Talijanski fotograf Pasquale D’Apolito u subotu u smiraj dana snimio je Biokovo i to s poluotoka Gargana.

“Danas, prolazeći kroz šumu Umbru ugledao sam ovaj predivan prizor. Hrvatska planina bila je vidljiva iza Jadranskog mora u sumrak”, kazao je Talijan koji je već postao poznat u hrvatskim i talijanskim medijima nakon što je snimio Biokovu u siječnju ove godine koje je prekriveno snijegom. Njegovu fotografiju i članak prenijeli su brojni talijanski, a potom i hrvatski mediji. Kako je članak izazvao i dodatno zanimanje Talijana da posjete Dalmaciju, tadašnja direktorica TZ Makarska, Hloverka Novak Srzić, obećala je Talijanu pokrivanje troškova boravka na Makarskom području.

Talijan je obećao doći u Dalmaciju ove jeseni kada će se u ljepote Biokova uvjeriti iz prve ruke.