Regija

ROŠADA JADROLINIJE Trajekt Mljet u Orebić, iz Ploča za Trpanj plovi Sv. Krševan!

Prošli vikend stanovnicima otoka Korčule i poluotoka Pelješca donio je nezapamćene gužve i prometni kolaps. Što zbog otvaranja Pelješkog mosta koji je omogućio neprekidnu dinamiku prometa, što zbog vrhunca zasad izvrsne turističke sezone, što zbog veloluškog koncerta Trag u beskraju u čast Oliveru Dragojeviću na kojem je, kažu, bilo gotovo 20 tisuća ljudi, redovi automobila za trajektnu liniju 634 Dominče – Orebić stvorili su prometni kolaps i na otoku i na poluotoku.

Orebić je, kažu mještani, prije otvaranja Pelješkog mosta bio blokiran nekoliko puta dnevno nakon pristajanja trajekta iz Ploča u Trpanj nakon čega je kolona vozila čekala trajekt u Orebiću za Korčulu. Nakon otvaranja mosta jedna je traka blokirana doslovno po cijeli dan. S druge strane kanala Korčulani su zabilježili nešto što prije nikad nisu, red za trajekt od Dominča do mjesnog groblja sv. Luke, odnosno do skretanja za grad Korčulu i taj je red potrajao doslovno cijelu subotu, a u nešto manjem obimu nastavio se i sljedeći dan. Ljudi su satima čekali ukrcaj na Krševana.

Problemu i izmjeni dinamike prometa doskočila je Jadrolinija napravivši logičnu rošadu koja bi trebala ublažiti prometne gužve. Budući da je Pelješki most prilično rasteretio trajektnu liniju Trpanj – Ploče, trajket Mljet odlučili su iz te linije preseliti u Pelješki kanali, a Sv. Krševana poslati za Ploče.


Putnici na relaciji Ploče – Trpanj i obrnuto su tako dobili trajekt kapaciteta 600 putnika i 100 vozila koji je u Brodogradilištu Kraljevica izgrađen 2004. godine kao prvi od 4 novogradnje iz Programa obnove flote Jadrolinije.