Regija

Raštika i suvo meso, kruv ispod sačure, domaće kobasice, sir iz mišine, pancete, umbele…

raštikijada 2015 by denis jerković / cropix

U organizaciji Udruge mladih Vid na Naronitanskom trgu ispred Arheološkog muzeja Narona u Vidu kod Metkovića održana je 2.raštikijada, natjecanje u kuvanju raštike i suva mesa. Nekoliko stotina gledatelja moglo je uživati u isključivo domaćoj spizi: kruv ispod sačure, domaće kobasice, sir iz mišine, pancete i umbule, slanih srdela, suvih smokava i drugih domaćih specijaliteta, bilo je slobodno za sve nazočne uz domaće vino.
Pored natjecateljskog kuhanja, kuvala se i posebna raštika koju su pripremale sestre Manda i Pera i koja se prodavala po popularnoj cijeni od 5 kn porcija čiji prihod je išao u humanitarne svrhe kao i dobrovoljni prilozi koji su se prikupljali u istu svrhu. Prvotno je bilo planirano da prihod ide za teško stradalog Pava Hađija iz Dubrovnika. U međuvremenu pod sloganom “DOBRO SE DOBRIM VRAĆA! Čini dobro, osjećaj se dobro…” organizatori akcije “SVI ZA PAVA” putem koje se prikupljala pomoć za Pava pozvali su da se na Raštikijadi umjesto za Pava, skuplja se novac za liječenje Hrvoja Raguža trinaestogodišnjaka iz Opuzena koji je imao srčani i moždani udar, čija posljedica je trajno oštećenje mozga.
Na kraju zbrajanjem ocjena žirija između 16 kuharskih timova proglašeni su pobjednici: 1.mjesto: “Đal dike Gonaj”, 2.mjesto Šumska vila po receptu koje su spremale 85.-godišnja baka Slavka sa setrom Marom i unucima kojima te treće mjesto UOSI Prijatelj Metković.

Tekst: www.vid.hr via www.dubrovacki.hr
Foto: Denis Jerković / CROPIX