Regija

Raspisan natječaj za zakup lovišta u Vrgoračkom jezeru i Velom i Malom Drveniku

Komisija za provedbu javnog natječaja za davanje u zakup zajedničkih lovišta na području Splitsko-dalmatinske županije oglasila je javno nadmetanje na desetogodišnji zakup zajedničkih lovišta XVII/104- “Veli i Mali Drvenik“ površine 1572 hektara i XVII/157- “Vrgoračko jezero donje” veličine 2493 ha, prenosi Slobodna Dalmacija.

Rok za prijavu je mjesec dana, zaključno s 31. kolovoza, nakon čega će se donijeti odluka o najpovoljnijem ponuđaču. Ako dva ili više ponuditelja ponude istu lovozakupninu, a u ovom slučaju za Veli i Mali Drvenik početna cijena je 3065,40 kuna i 4861,35 kuna za Vrgoračko jezero, smatrat će se povoljnijom ponuda koji ima sjedište na području jedinice lokalne samouprave na kojoj se nalazi veći dio lovišta.

Što se tiče vrgoračkog lovišta, isto je do prije nekoliko godina bilo pod jurisdikcijom LU “Kamenjarka” iz Dusine. Budući da nije produžen ugovor, krenulo se raspisivanje javnog natječaja.


U Lovačkom savezu Splitsko-dalmatinske županije (ŽLS) tvrde kako se radi o zajedničkom lovištu u kojem u manjem broju obitavaju zec, prepelica i jarebica, a rijetko se viđa i crna divljač. Radi se o dijelu lovišta ravničarske konfiguracije koje se prvi put spominje prije 11 godina u kontekstu osporavanja granica lovišta. Naime, tadašnji lovozakupnik LU “Kamenjarka” nije mogla ući u posjed cijelog lovišta zbog neslaganja oko sporne karte granice koju je tada osporavala susjedna LU “Rilić”.

– Što se tiče Velikog i Malog Drvenika, ne pamtim kada se zadnji put oglasio sličan natječaj za spomenuto lovište. I u ovom slučaju područje je to u kojem obitava manji broj sitne divljači, uglavnom fazana i zeca. U javnosti je još poznato po čagljevima u kojem sve ove godine naš lovački Savez provodi uzgojne mjere – potvrdio nam je Ivan Cvitković, stručna osoba za izradu i provedbu lovnogospodarskih osnova ŽLS-a, ističući da će ovog puta vjerojatno biti interesa za ta dva županijska lovišta, najvjerojatnije od strane lokalnih lovačkih asocijacija.

Problem s čagljevima unatoč pompi koja se prije dvije godine digla oko njihove pojave na otoku, na traženje tamošnjeg mjesnog odbora i trogirskih gradskih vlasti, rezultirao je hajkom organiziranom od strane ŽLS-a. Nakon jednodnevnog naganjanja stotinjak lovaca s goničima odstrijelilo je tek jednog predatora.