Regija

PROSVJED Danas u podne medicinsko osoblje obustavit će rad u OB Dubrovnik i KBC Split i Zagreb

Zdravstveni sindikati organiziraju prosvjednu akciju Pet do 12 u KBC-ima Zagreb i Split te Općoj bolnici Dubrovnik. Zaposleni će se, kako je najavljeno, okupiti u krugu bolnica, gdje će poručiti Vladi da je zdravstvo u ozbiljnoj situaciji i da je nužno povećanje plaća i potpisivanje kolektivnog ugovora.

– Želimo dati do znanja i upozoriti našu Vladu i Ministarstvo zdravstva da je zdravstveni sustav uistinu pred kolapsom u odnosu na broj zaposlenika, radne uvjete, plaće, prekovremene sate i neimanje kolektivnog ugovora već godinu i pol, rekla je čelnica Strukovnog sindikata medicinskih sestara/tehničara Anica Prašnjak za Hinu.

Akcija ‘Pet do 12’ priprema se, ističe, u odnosu na sindikalne pregovore za granski kolektivni ugovor o zdravstvu. – U akciju oko 12 sati u srijedu za početak kreću KBC Zagreb, OB Dubrovnik i KBC Split zastojem rada kroz pola sata, sat vremena ili 15 minuta, ovisno o organizaciji, da proces rada, ipak ne bude potpuno blokiran te da građani imaju primjerenu zdravstvenu skrb, pojasnila je.


Akcijom su, kaže, prije štrajka odlučili i građane i Vladu upozoriti na to da je u sustavu neizdrživo jer medicinske sestre i liječnici tijekom cijele godine rade u opterećujućim uvjetima, bez odmora jer rade iz prekovremene satnice u satnicu, a nemaju vremena niti za godišnji.

– Građani to znaju, ali na neki način moramo privući pozornost da se ne banalizira rad medicinskih sestara, liječnika i svih zaposlenih u sustavu zdravstva i da je neophodno povećati nam plaće i zadržati nas u Hrvatskoj jer smo jedna od najzanimljivijih i traženjih profesija u Europi i šire, gdje imamo jako dobre ponude i za bolje uvjete rada i za bolje plaće, poručila je Prašnjak.

Izvor: likemetkovic.hr