Regija

Projekt kasni zbog arheološkog nalazišta u Neretvi: Najprije konzervacija antičkih eksponata pa tek onda navodnjavanje

Dugo iščekivani projekt obrane od zaslanjanja delte Neretve je trenutačno “zapeo” zbog arheološkog nalazišta u koritu rijeke Neretve kod Komina, nedaleko od mjesta gdje bi se trebala graditi brana za obranu od soli. Poljoprivrednici sa kojima smo razgovarali kažu da kada su mogli ovoliko dugo čekati onda mogu još i nekoliko mjeseci dok se lokalitet istraži i konzervira. Podsjetimo, prije nekoliko godina kod Komina, u koritu rijeke Neretve otkriveno je bogato arheološko nalazište, čiji predmeti datiraju iz razdoblja procvata Narone, ali i kasnijeg doba. Najvjerojatnije je riječ o dva trgovačka broda stradala u brodolomu koji su prevozili robu prema antičkoj Naroni. Zanimljivo je da su vrijedni nalazi bili pronađeni u površinskom sloju, bez sondiranja, među velikim količinama smeća, a riječ je bila o keramičkom materijalu, amforama, tegulama iz rimskoga razdoblja, antike i kasnog srednjeg vijeka.

Do kuda je stigao projekt obrane od zaslanjenja u dolini Neretve te koliko podvodni arheološki lokalitet kod Komina utječe na njega. Hoće li radovi kasniti i koliko, koji su rokovi-pitali smo u Hrvatskim vodama.

– U sklopu projekta zaštite od zaslanjenja tala i voda u dolini donje Neretve predviđena je izgradnja mobilne pregrade na rijeci Neretvi kojom bi se trebao zaustaviti prodor slane vode iz nizvodnog toka u uzvodni tok rijeke, kako bi se uzvodno formirao bazen svježe “nezaslanjene” vode, a koja bi se sustavom tlačne distribucijske mreže transportirala na poljoprivredne površine. Na taj način bi se iz površinskog sloja tla ispirala sol te ujedno osigurala kvalitetna voda za puni uzgoj poljoprivrednih kultura u dolini Donje Neretve. Vrijednost projekta je 73,5 milijuna eura. Projekt se namjerava financirati kroz operativni program konkurentnost i kohezija za programsko razdoblje 2021. – 2027-pojasnili su nam u Hrvatskim vodama.


Nakon što je ishođena građevinska dozvola za mobilnu pregradu Ministarstvo kulture, Uprava za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorskog odjela u Dubrovnik obavijestila je Hrvatske vode o “otkriću podvodnog arheološkog lokaliteta na poziciji planirane mobilne pregrade na rijeci Neretvi”. Kako će lokalitet biti direktno ugrožen izgradnjom planirane pregrade na rijeci Neretvi sukladno naputcima Konzervatorskog odjela u Imotskom, Hrvatske vode su tijekom 2021. godine provele podvodni terenski pregled korita rijeke Neretve. Rezultat rekognisciranja šireg područja lokacije planirane pregrade je pronalazak ostataka dvaju drvenih plovila te mnoštvo keramike koja datira iz razdoblje antike.

U drugoj fazi tijekom 2022. godine istraženo je pet podvodnih arheoloških sondi u užoj zoni planirane gradnje te je Ministarstvo kulture, Konzervatorski odjel u Imotskom, temeljem tog istraživanja donijelo Program konzervatorsko-restauratorskih radova kojim se planira provedba sustavnih mjera zaštite arheološkog lokaliteta na području s izravnim utjecajem planirane gradnje-ističu u Hrvatskim vodama, koje su sa Institutom za pomorsku baštinu ARS NAUTICA iz Pašmana zaključile Ugovor o uslugama provedbe zaštitnih podvodnih arheoloških istraživanja i konzervatorsko-restauratorskih radova nalaza brodoloma u Neretvi između naselja Komin i Opuzen na lokaciji izgradnje brodske prevodnice i mobilne pregrade. O sudbini eksponata odlučiti će Konzervatorski odjel u Imotskom – zaključili su u Hrvatskim vodama.

Tekst: Ante Šunjić / Dubrovački vjesnik
Foto: Ploče Online

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za