Regija

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST Spasimo neretvansku mandarinu!

Posljednjih dana se vodi nezapamćena medijska hajka na proizvođače mandarina. Naime, u jednoj pošiljci mandarina koja je trebala završiti na policama trgovina u Republici Srbiji pronađeni su ostaci kemijske tvari klor-pirifos. Prema nama dostupnim informacijama, u navedenoj pošiljci se nalazila mandarina 15 proizvođača, od kojih je kod samo jednog proizvođača pronađena nedozvoljena tvar, dok je mandarina ostalih 14 proizvođača bila uredna i nije sadržavala nedozvoljenu kemijsku tvar.

Očito je da u dolini Neretve imamo pojedinca ili pojedince koji rade nedopuštene radnje i koriste sredstva koja već nekoliko godina nisu dostupna na tržištu. Od kuda im takva sredstva i zašto ih pojedinci primjenjuju, ne znamo, ali osuđujemo takve radnje. Smatramo da je sve takve slučajeve potrebno izolirati, odstraniti iz proizvodnog sustava za ovu godinu i uvesti daljnje kontinuirano praćenje na njihovom gospodarstvu. Također napominjemo da je količina pronađene tvari MDK=0,04 ispod razine maksimalno dopuštene količine koja je iznosila MDK=0,05, ali kako je sredstvo na razini EU zabranjeno za korištenje, tako se u proizvodima ne smije naći ni u najmanjoj količini.

Uvjereni smo i sa sigurnošću tvrdimo da više od 99% proizvođača mandarina (kojih je u dolini Neretve oko 1.500) provodi mjere u skladu sa Zakon o održivoj upotrebi pesticida i primjenjuju samo registrirana sredstva za zaštitu bilja. Napominjemo da je mandarina poljoprivredna kultura koja se tretira od 0-2 puta u toku vegetacije. Kao Udruga smo učinili sve potrebno kako bi proizvođačima mandarina, ali i drugih poljoprivrednih kultura omogućili dostupnost potrebnih sredstava, koji su dozvoljeni i u drugim članicama EU.


Šteta koju su takvi pojedinci učinili svim proizvođačima mandarina u dolini Neretve je ogromna, nemjerljiva i biti će za ovu godinu nenadoknadiva.

Uz navedeno, šteta je prouzročena nespretnom i pogrešnom interpretacijom u medijima, objavivši da je cjelokupna pošiljka u kojoj se nalazila mandarina 15 proizvođača sadržavala nedozvoljenu kemijsku tvar, što nije istina.

Nažalost, ovime se stvorila klima kolektivne krivnje i odgovornosti svih proizvođača mandarina u dolini Neretve, a što nije istina.

Neretvanska mandarina je zasigurno poljoprivredni proizvod koji se minimalno tretira kemijskim sredstvima i u pravilu ne predstavlja opasnost za potrošača. Dapače, svježi je izvor osvježenja, vitamina i minerala te proizvod zaštićen oznakom izvornosti na razini EU.

Pozivamo sve potrošače mandarina iz doline Neretve, da slobodno bez predrasuda i straha nastave kupovati i konzumirati mandarine od svojih provjerenih dobavljača iz doline Neretve.

S poštovanjem,

mr.sc. Željko Bjeliš, predsjednik

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za