Regija

Prijeti li dolini Neretve novi slučaj Bebić?! Od danas se krv pacijentima mora izvaditi do 8,30 sati, a uzorci će morati prijeći čak 300 kilometara!

Stara poslovica kaže kako se na greškama uči. No, u Hrvatskoj izgleda da ne uče, ne iz grešaka, nego ne uče ni iz tragedija. Da je to tako, pokazuje slijedeća priča iz Metkovića, koja ponovno spada u rubriku vjerovali ili ne i izaziva strah da bi se ponovno u dolini Neretve mogao dogoditi tragičan slučaj sličan onome malenoga Gabrijela Bebića, koji je zbog ljudskog nemara, nečinjenja i razmišljanja “lako ćemo”, na pravdi Boga preminuo prošle godine u prosincu u splitskom KBC-u.

Naime, kako prenosi portal Slobodne Dalmacije, od ponedjeljka se u Metkoviću krv u jedinom tamošnjem medicinsko-biokemijskom laboratoriju može vaditi samo do 8.30 sati, jer tu istu krv treba vozilom prevesti do laboratorija u Kaštelima, kako bi se krv obradila i kako bi se napisali nalazi. Tada nalazi krvi bivaju vraćeni u Metković i predani pacijentima ili liječnicima.

Dakle, krv u jednom danu pređe više od 302 kilometra (u oba smjera) kako bi pacijenti koji imaju temperaturu 39 ili više stupnjeva dobili nalaz krvi i kako bi liječnici spoznali kakvu da im dadu terapiju.


– Prije je to sve radio privatni medicinsko-biokemijski laboratorij u Metkoviću koji je vodila specijalistica medicinske biokemije. Ona je imala koncesiju i obavljala je taj posao za sve pacijente u Metkoviću. No, kako je nažalost ta žena prošli tjedan preminula, tako u tom laboratoriju nitko sada više ne može izdati nalaz, jer nitko od zaposlenih nije specijalist medicinske biokemije. Mogli bi reći da je sa tom ženom “umro” i njezin pečat kojim je ovjeravala nalaze. Tako je sada taj laboratorij prešao pod DZ Metković, koji je sa privatnim laboratorijem u Kaštelima potpisao ugovor, da će obraditi u jednom danu 100 vađenja krvi iz Metkovića. A pitam se ja, što će biti, ako taj dan ima 150, 200 ili 300 vađenja krvi u Metkoviću. Kada će i kako njihova krv biti obrađena – pita se naš sugovornik iz Metkovića, koji je želio ostati anoniman.

Dakle, svi oni kojima se krv mora vaditi iza 8.30 sati, nailaze na “zatvorena vrata” laboratorija i sreću moraju potražiti u dubrovačkoj ili splitskoj bolnici.

– Istini za volju rečeno je, da oni koji dođu do 9 sati i moraju hitno izvaditi krv, da će im to biti omogućeno, ali da kola prema Kaštelima moraju u 9 sati krenuti, bez odgađanja. Što, ako postoji hitnoća iza 9 sati? Tada bi roditelji trebali svoju djecu sjesti u automobil, ili autobus, ako nemaju automobil, odvesti recimo u Split na vađenje krvi, sačekati nalaz i potom se drugim autobusom vratiti u Metković, kod svog liječnika na pregled. Pa to nema ni u “Apsurdistanu”. I nismo mi u Metkoviću jedini u tome, Tako rade i oni iz Makarske i Ploča, jer ni tamo nitko ne može izdati nalaze u njihovim laboratorijima. Svaki pacijent koji ima temperaturu, bol u trbuhu ili plućima mora izvaditi krv. I što da liječnici sada rade. Da šalju, nakon 8.30 sati ljude u Split ili Dubrovnik ili da im reću da dođu sutra, ali ranom zorom, prije 8.30 sati ili da im kažu kako im ne mogu pomoći, pa da se dogodi novi slučaj Bebić – zaključuje naš sugovornik.

Za komentar novonastale situacije u Metkoviću, nazvali smo i Mihovila Štimca, ravnatelja metkovskog Doma zdravlja, no on nam do zaključenja lista nije odgovarao na pozive i SMS-ove. Čim dobijemo njegov komentar biti će objavljen.