Regija

Predstavnici Županije sudjelovali na završnoj konferenciji projekta STREAM

U Veneciji su 23. i 24. svibnja održani partnerski sastanak i završna konferencija projekta STREAM na kojoj su sudjelovali predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije. Radi se o projektu koji se, kao jedan od strateških projekata iz programa prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska, na našem području provodi posljednje tri godine.

Razgovaralo se o dosada ostvarenim projektnim aktivnostima na partnerskom području koje su se odnosile na smanjenje posljedica poplava, opremanje i osposobljavanje postrojbi civilne zaštite te poboljšanje sustava ranog upozorenja na opasnost od poplave. Održane su i redovne sjednice dvaju projektnih tijela: Upravljačkog odbora i Međunarodnog odbora za praćenje održivosti aktivnosti i rezultata projekta.

Završna konferencija je, osim predstavnika timova projektnih partnera, okupila i predstavnike Upravljačkog tijela i Zajedničkog tehničkog tajništva programa prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska te predstavnike znanstvenih institucija. Voditelj projekta STREAM Mato Tomljanović kazao je, uz ostalo, da je uspješnom provedbom projektnih aktivnosti Dubrovačko-neretvanska županija nabavila opremu vrijednu više od 380.000,00 € koja je dodijeljena operativnim snagama civilne zaštite, uglavnom, s područja doline Neretve gdje je opasnost od poplave najizražajnija, ali i s ostalih područja. Novonabavljena oprema koristit će se za intervencije u slučaju poplava, za otklanjanje posljedica na poplavom pogođenim područjima te za brzi odgovor u slučaju iznenadnog onečišćenja mora. Među uspješno provedene projektne aktivnosti potrebno je ubrojiti rekonstrukciju i opremanje Centra za nadzor i prevenciju posljedica poplava u Opuzenu – investiciju vrijednu 121.000,00 € te provedbu pet različitih programa osposobljavanja operativnih snaga civilne zaštite vrijednih 30.000,00 €.


Projekt STREAM, inače, ukupno je vrijedan 9.411.657,83 €. Vrijednost realiziranih projektnih aktivnosti Dubrovačko-neretvanske županije je gotovo 773.317,20 € od čega se sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, putem programa prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska, sufinancira 85 posto tog iznosa, dok je ostatak od 15 posto osigurala Dubrovačko-neretvanska županija vlastitim proračunskim sredstvima. Projekt se provodio uz stručnu i tehničku pomoć Regionalne razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA.

Tekst i foto: Dubrovačko-neretvanska županija

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za