Regija

Predstavljena nova brodica hitne pomorske medicinske službe

Na novoj brodici hitne pomorske medicinske službe tijekom probnih vožnji nisu utvrđeni nikakvih nedostatci. Naglasio je ovog četvrtka, tijekom promotivne vožnje za dubrovačke novinare Zlatko Košta, načelnik sektora za inspekcijske poslove i tehničke standarde pri Upravi sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Kroz novinarska pitanja objasnio je i zašto ova brodica nema termovizijske kamere za plovidbu noću, piše dulist.hr.

Noćna plovidba pomoću radara

– Noću se ne plovi preko termovizijske kamere niti ‘night visiona’. Plovidba noću obavlja se pomoću radara i to je sve. Ova brodica nema ‘night vision’, niti je ugrađen niti je potreban u ovoj situaciji, za ovu vrstu brodice – rekao je te istaknuo kako termovizijska kamera u tri osi košta milijun eura te da financijska sredstva osigurana za ovu brodicu ne uključuju takvu kameru.


– Ta kamera na brodici ove veličine nema nikakvog smisla. To se uglavnom ugrađuje na brodove preko 20 metara radi amplituda gibanja samog broda – objasnio je okupljenim novinarima.

O brodici je govorio i lučki kapetan Mato Kekez koji je istaknuo kako se uhodava rad brodice te se zapisuju eventualni nedostatci ili stvari koje se moraju poboljšati unutar garantnog roka od dvije godine.

– Ima uvijek sitnica za ispraviti, ali ništa što smanjuje njenu funkcionalnost – rekao je Kekez te naglasio kako se hitan prijevoz pacijenata posljednje 22 godine obavljao brodom Danče, no on nije opremljen opremom za skrb o bolesnicima, što ova brodica jest.

Brzina do 40 milja po idealnim uvjetima

Na pitanje što je našem području donijela nabava ovakvog broda istaknuo je kako je to kvaliteta zbrinjavanja pacijenata i bolesnika koji traže hitni prijevoz od strane medicinskim timova. Brodica ide brzinom od 33 do 35 milja, a može doseći 40.7 milja po idealnim uvjetima, kad nema jakog vjetra i mora.

– Može podnijeti ne idealne uvjete, ali je još nismo imali priliku testirati ovdje jer nije bilo takvog vremena. To se radilo na testiranjima tijekom probnih vožnji te imamo zapise koji su pozitivni – objasnio je dalje. Intervencija hitno prijevoza pacijenta iz Luke Šipanske po njegovoj bi procjeni mogla sveukupno trajati 45 minuta (prijevoz na otok i s otoka), no točno vrijeme ovisi o puno stvari.

Brodica nema stalnu posadu, niti je zahtijeva. Na njoj će biti dva djelatnika lučke kapetanije te medicinski tim čiji broj članova će ovisiti o procjeni Zavoda za hitnu medicinu.

Foto: dulist.hr

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za