Regija

Predavanje o hrvatskim velikanima napunilo galeriju GKS-a u Metkoviću

Hrvatski domobran – Ogranak Metković je u suradnji s Hrvatskom družbom povjesničara Dr. Rudolf Horvat organizirao tribinu pod nazivom Hrvatsko srce – u spomena na hrvatske velikane koja je održana sinoć u Galeriji GKS-a u Metkoviću. Naime, ove godine obilježavamo važne obljetnice od nacionalnog značaja: to 200 godina rođenja dr. Ante Starčevića te 150 godina rođenja hrvatskog povjesničara dr. Rudolfa Horvata i hrvatskog književnika Antuna Gustava Matoša.Tribine će se tijekom ovoga travnja održavati u nizu hrvatskih gradova (Split, Rijeka, Osijek, Gospić, Zadar) i na njima sudjeluju različiti predavači, piše metkovic.hr.


Spomenuta prva tribina koja je održana u Metkoviću je bila podijeljena u dva dijela. U prvom koji nosi naslov Jezik i književnost u kontekstu očuvanja nacionalnog identiteta govorili su dr. sc. Domagoj Vidović (Hrvatska borba za jezičnu samobitnost između književnih dogovora i deklaracija) i Anita Martinac (Povijesne teme u književnosti/pisati o stvarnim događajima s odmakom vremena). U drugom dijelu tema je bila Komunistička represija i hrvatski protukomunistički otpor, a govornici su bili: Iva Kajfeš (Život i smrt dubrovačkog biskupa, dr. Josipa Marije Carevića, jedinog ubijenog biskupa u Drugom svjetskom ratu), Blanka Matković (Križari na neretvanskom prostoru, 1945.-1946. Skupina Ivana Milasa), Darko Utovac (Skupine protukomunističkog otpora u Neretvi nakon Drugog svjetskog rata, 1959. – 1964.), Maja Raguž (Društveno-političke prilike u BiH i ratne godine u Općini Neum) i Mijo Vukušić (“Neretvanski gusari” – 116. brigada Hrvatske vojske). Moderator je bio prof. Nikola Nogolica, a na tribini je nazočio i predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva Ante Beljo.

Foto: metkovic.hr

 

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za