Regija

PRED NAMA PASJE VRUĆINE Čak i u Dalmaciji sredinom tjedna lokalno do ekstremnih 40 stupnjeva

Danas je prvi dan kalendarskog ljeta, dana u kojem je (pojednostavljeno rečeno) svijetli dio dana najdulji u godini. Bez obzira što se današnjim danom svijetli dio dana počinje skraćivati, najtopliji dio godine tek će nastupiti. Klimatološki gledano, najtopliji mjesec u godini je srpanj, a gledano po dekadama, u Dalmaciji je najtoplije prva dekada kolovoza, piše Dalmacija Danas.

Ove godine ljeto smo čekali nešto duže nego inače, zbog hladnog proljeća iza nas. Ipak, ljeto je stiglo i to pravo. More se postupno grije te su mu površinske temperature na većem dijelu Jadrana bile od 22 do 25°C. Vrlo je vjerojatno da će se sljedećih desetak dana mora dodatno zagrijati još koji stupanj. Iako je jučer u većini predjela bilo vruće s najvišim dnevnim temperaturama od 28 do 34°C, još toplije bit će u novom tjednu.

Aktualni prognostički materijali ukazuju na dolazak vrlo tople zračne mase sa sjevera Afrike prema našem dijelu Europe. Vjerojatnost da se ponegdje u Hrvatskoj ovog tjedna izmjeri 40 Celzijevih stupnjeva nije mala. DHMZ je povodom nadolazećeg vala vrućina izdao posebno upozorenje.


Ponedjeljak donosi pretežno vedro vrijeme. Noću tiho, a danju će puhati slabo jugozapadnjak ili jugo koje će nešto jače biti prema otvorenom moru. Minimalne jutarnje temperature zraka od 18 do 24°C, a najviše dnevne od 29 do 37°C ponegdje u dolini Neretve.

Pretežno sunčano bit će u utorak. U većini krajeva puhat će slabo do umjereno jugo. Od jutra natprosječno toplo i sparno, najviše dnevne temperature zraka većinom od 29 do 37°C.

Srijeda će biti pretežno vedra. Noću tiho ili burin, danju slab maestral. Bit će vruće i vrlo vruće s najvišim dnevnim temperaturama od 31 do čak 39 Celzijevih stupnjeva.

Vrhunac aktualnog toplinskog vala mogao bi se u Dalmaciji dogoditi u četvrtak. Bit će pretežno sunčano i suho. Navečer ponegdje u Zagori slab i prolazan pljusak. Puhat će slabo do umjereno jugo koje na otvorenom sjeverne Dalmacije popodne može prolazno biti i pojačano. Bit će sparno, vruće i vrlo vruće s najvišim dnevnim temperaturama od 31 do čak 40°C.

Petak donosi pretežno sunčano, ali se tek ponegdje ne isljučuje mogućnost vrlo slabog i prolaznog pljuska. Tijekom dana zapuhat će vjetar zapadnih smjerova, nešto jači na otvorenom moru. Bit će vruće i vrlo vruće s najvišim dnevnim temperaturama od 31 do 39 Celzijevih stupnjeva.

U dane vikenda nastavit će se stabilno i suho ljetno vrijeme. U subotu će u popodnevnim satima biti nešto jačeg vjetra zapadnih smjerova na moru, u nedjelju će oslabiti. I dalje vruće, tek koji stupanj manje nego prethodnih dana.