Regija

Poziv na izložbu: Anne Frank – povijest za sadašnjost

Kuća Anne Frank iz Amsterdama, Vrgoračke novine, Organizacija Hermes i Osnovna škola Vrgorac Vas pozivaju na svjetski poznatu putujuću izložbu Anne Frank – povijest za sadašnjost

Izložba će biti otvorena u novoj zgradi Osnovne škole Vrgorac u Vrgorcu u ponedjeljak 3. studenoga s početkom u 19 sati.

Nakon godinu dana organizacije Vrgoračke novine u Vrgorac dovode svjetski poznatu putuju izložbu „Anne Frank – povijest za sadašnjost“. Izložba je organizirana u suradnji Kuće Anne Frank iz Amsterdama, Vrgoračkih novina, Hrvatske edukacijske i razvojne mreže za evoluciju sporazumijevanja (HERMES) i Osnovne škole ‘Vrgorac’.


Putujuća izložba „Anne Frank – povijest za sadašnjost“ na 36 izložbenih panela donosi brojne detalje iz života židovske djevojčice i njezine obitelji s kraja Drugog svjetskog rata, ali i aktualizira pitanje ponovne pojave nacističke ideologije u suvremenom svijetu. Ovaj interaktivan pristup izložbi i način na koji se pristupa nekim od najvažnijih lekcija holokausta već su isprobani u 40 različitih zemalja diljem svijeta, a za hrvatsku izložbu napravljeni su i posebni paneli. Hrvatski dio izložbe bavi se lokalnim stradanjima kako tijekom Drugog svjetskog rata tako i u novijoj povijesti te posjetiteljima približava lokalnu problematiku ljudskih prava.

Djevojčica Anne Frank, u cijelom svijetu prepoznata kao simbol dječje žrtve holokausta, rođena je u Frankfurtu na Majni 1929. godine. Četiri godine poslije s obitelji seli u Amsterdam, nakon što u Njemačkoj na snagu stupaju protužidovski zakoni. Početkom okupacije Hitlerovih nacista, Frankovi sele u tajno skrovište, gdje Anne tijekom dvije godine piše dnevnik. U kolovozu 1944. zabilježen je zadnji zapis u dnevniku. Otkriveno je skrovište u kojem se s obitelji skrivala, petnaestogodišnja Anne umire u logoru, a jedini preživjeli član obitelji je Otto Frank, njezin otac, koji je i objavio dnevnik.

Izložba je temeljena na Dnevniku Anne Frank, svjetskom bestseleru koji je preveden na 67 svjetskih jezika i prodan u 30 milijuna primjeraka! Posjetitelje će kroz izložbu voditi posebno obučeni učenici-volonteri (peer guides) Osnovne škole ‘Vrgorac’ i Srednje škole ‘Tin Ujević’. Izložba je prilagođena svim uzrastima.

Izložba je već obišla četrdesetak zemalja, a u Hrvatskoj nakon Zagreba, Rijeke, Splita, Osijeka, Čakovca i Bjelovara gostuje i u Vrgorcu. U Hrvatskoj se odvija u sklopu 750.000 kuna vrijednog projekta ‘Povijest za svijest’ koji financira Europska unija, a koji je podržao i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

Izložba će nakon otvaranja u Vrgorcu boraviti do 26. studenoga. Nakon otvaranja 3. studenoga građani i najavljene grupe će moći svakim radnim danom posjetiti izložbu u pratnji učenika-vodiča. Ulaz je besplatan.