Regija

POZDRAV POSADI BRODA Legendarna radijska emisija Pomorska večer slavi 70. rođendan

Jedna od najdugovječnijih emisija Hrvatskoga radija – Pomorska večer, koju mnogi smatraju kultnom emisijom hrvatskoga etera, u srpnju je napunila 70 godina neprekinutog emitiranja, no s proslavom rođendana pričekalo se do listopada. U Zadru će, 10. listopada, biti održana svečana slavljenička emisija. Emitirat će se s broda uz video prijenos na društvenim mrežama.


Kako piše portal Morski.hr, legendarna emisija prvi je put emitirana pod naslovom Emisija za pomorce Radija Zagreb (08.07.1952.), a njezin je pokretač i dugogodišnji urednik bio Branko Knezoci, koji je želio pomoći našim pomorcima u održavanju veze s obiteljima. Sve je počelo kada je Knezoci snimao reportaže na Bliskom istoku.

– Ja sam se na tom putovanju upoznao s mornarima. I možete zamisliti kada brod pristane u luku i dođe njihov opskrbljivač i donese poštu. I onda neki dobiju pismo, a druga polovica ništa. I onda vidite razočaranost kod tih mornara koji nisu dobili pismo i vijesti od svoje kuće. Meni je tada sinula ideja ne bi li radio mogao povezati te ljude s njihovim obiteljima. Zamisao je bila da oni pišu radiju, a mi čitamo te njihove pozdrave.

I tako je sve počelo, prisjetio se prije više od 25 godina u programu Hrvatskog radija Knezoci. Unatoč početnoj skepsi nadređenih nakon četiri-pet emisija pokazalo se da je emisija polučila nevjerojatan uspjeh.

Bili smo doslovno bombardirani pismima mornara koje su slali iz svih luka svijeta. Slale su i njihove obitelji, tako da nismo mogli sve ni pročitati u jednoj emisiji, prisjetio se Knezoci.

Emisija se na početku emitirala od 18:30, a ljeti od 20 i trajala je sat vremena. Emisiju je kasnije preuzeo Zvonimir Bukovina i trajanje produžio na dva sata. Promijenio je i ime emisije u Pomorsku večer koja se i danas tako zove. Dvadeset godina emisiju su vodili legendarni spikeri Radio Zagreba Valika Šverer i Ljubo Jelčić.

Splita Zoran Vukičević, Radio Zadra Vladimir Šetka, Radio Rijeke Iva Črnjar Ivančan i Vedrana Pavlović Lisica te iz Radio Pule Dorina Tikvicki.

Osim na regionalnim radijskim postajama, Pomorska večer emitira se i na 1. programu Hrvatskoga radija, međunarodnom kanalu Glas Hrvatske, naknadno se može poslušati u Slušaonici Hrvatskoga radija, na multimedijskoj platformi HRTi, a odnedavno se sažetak emisije može poslušati preko Google i Apple podcast aplikacija.

Izvor: Morski.hr

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za