Regija

Požar poharao neretvansku močvaru: ugrožene mandarine, nestala gnjezdišta ptica

Vatra je posljednjih nekoliko dana progutala više od 50 hektara trstike i šaša na području općine Kula Norinske i grada Metkovića, a ugrožen je i ornitološki rezervat Pod gredom.


Uništena su staništa i gnjezdišta ptica močvarica, kojima ni kanader nije mogao pomoći jer je vatra gutala sve pred sobom.

Osim što je vatra ugrozila staništa ptica, ugroženi su i nasadi mandarina na rubnim dijelovima močvare.

Naime, paljenje vatre na otvorenom u močvari nije neobična pojava u dolini Neretve, poglavito tijekom suhih i burovitih dana, pa čitava dolina bude ovijena visokim dimnim oblacima.

S obzirom na močvarnu konfiguraciju terena, na kojem dominiraju trstika i šaš, pojedinci zbog različitih motiva pale vatru, pa se tako zna dogoditi da i po nekoliko hektara bude istodobno zahvaćeno plamenom.

Javna vatrogasna postrojba Metković tako je prošlih dana imala pune ruke posla, uglavnom na teško pristupačnom močvarnom području.

Unatoč odaslanim upozorenjima, neodgovorni pojedinci i dalje pale vatru, a u najvećem broju slučajeva ostavljaju je bez ikakvog nadzora, što izravno ostavlja mogućnost nastanku požara širokih razmjera.

Na ovaj problem upozoravaju iz Ornitološkog društva “Brkata sjenica”, ističući da je počinjena šteta u ornitološkom rezervatu Pod gredom nemjerljiva.

Lovci nisu krivi za požare
– Požar je progutao gnjezdišta i zimovališta ptica, koje se gnijezde isključivo u starim tršćacima – kazao nam je predsjednik “Brkate sjenice” Bariša Ilić.

Njemu također nije jasno tko im i zbog kakvih pobuda pali močvaru. Posebno je zanimljivo to što počinitelji nikad nisu pronađeni, a policija je podnosila prijave protiv nepoznatog počinitelja.

U dolini Neretve uvriježeno je mišljenje da trstiku i šaš pale lovci kako bi imali preglednija lovišta, ali Bariša Ilić odbacuje ovakve teorije.

– Kontaktirali smo lovačke udruge, koje odbacuju bilo kakvu odgovornost za palež jer vatra ugrožava gnjezdišta pataka – objasnio je Ilić.

– Treba stati na kraj ovom paležu. Najvjerojatnije netko pali iz obijesti, a možda se radi i o piromanu – zaključio je Ilić.
Stanovnici Kule Norinske s kojima smo razgovarali ističu da često moraju spašavati svoje mandarine od vatre iz močvare.

Stoga pozivaju nadležne institucije da otkriju počinitelja i primjereno ga kazne kako bi se spriječili požari u močvari.

Tekst: Stanislav Soldo
Foto: Denis Jerković / CROPIX
www.slobodnadalmacija.hr

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za