Regija

Požar poharao neretvansku močvaru: ugrožene mandarine, nestala gnjezdišta ptica

Vatra je posljednjih nekoliko dana progutala više od 50 hektara trstike i šaša na području općine Kula Norinske i grada Metkovića, a ugrožen je i ornitološki rezervat Pod gredom.

Uništena su staništa i gnjezdišta ptica močvarica, kojima ni kanader nije mogao pomoći jer je vatra gutala sve pred sobom.

Osim što je vatra ugrozila staništa ptica, ugroženi su i nasadi mandarina na rubnim dijelovima močvare.


Naime, paljenje vatre na otvorenom u močvari nije neobična pojava u dolini Neretve, poglavito tijekom suhih i burovitih dana, pa čitava dolina bude ovijena visokim dimnim oblacima.

S obzirom na močvarnu konfiguraciju terena, na kojem dominiraju trstika i šaš, pojedinci zbog različitih motiva pale vatru, pa se tako zna dogoditi da i po nekoliko hektara bude istodobno zahvaćeno plamenom.

Javna vatrogasna postrojba Metković tako je prošlih dana imala pune ruke posla, uglavnom na teško pristupačnom močvarnom području.

Unatoč odaslanim upozorenjima, neodgovorni pojedinci i dalje pale vatru, a u najvećem broju slučajeva ostavljaju je bez ikakvog nadzora, što izravno ostavlja mogućnost nastanku požara širokih razmjera.

Na ovaj problem upozoravaju iz Ornitološkog društva “Brkata sjenica”, ističući da je počinjena šteta u ornitološkom rezervatu Pod gredom nemjerljiva.

Lovci nisu krivi za požare
– Požar je progutao gnjezdišta i zimovališta ptica, koje se gnijezde isključivo u starim tršćacima – kazao nam je predsjednik “Brkate sjenice” Bariša Ilić.

Njemu također nije jasno tko im i zbog kakvih pobuda pali močvaru. Posebno je zanimljivo to što počinitelji nikad nisu pronađeni, a policija je podnosila prijave protiv nepoznatog počinitelja.

U dolini Neretve uvriježeno je mišljenje da trstiku i šaš pale lovci kako bi imali preglednija lovišta, ali Bariša Ilić odbacuje ovakve teorije.

– Kontaktirali smo lovačke udruge, koje odbacuju bilo kakvu odgovornost za palež jer vatra ugrožava gnjezdišta pataka – objasnio je Ilić.

– Treba stati na kraj ovom paležu. Najvjerojatnije netko pali iz obijesti, a možda se radi i o piromanu – zaključio je Ilić.
Stanovnici Kule Norinske s kojima smo razgovarali ističu da često moraju spašavati svoje mandarine od vatre iz močvare.

Stoga pozivaju nadležne institucije da otkriju počinitelja i primjereno ga kazne kako bi se spriječili požari u močvari.

Tekst: Stanislav Soldo
Foto: Denis Jerković / CROPIX
www.slobodnadalmacija.hr