Regija

Povijesni brod “Istranka” u vlasništvu Udruge lađara Neretve

Carska jahta Austrougarske monarhije ISTRANKA pokretna kulturna baština Republike Hrvatske, brod na kojem se doslovno pisala povijest je u vlasništvu Udruge lađara Neretve.


Stranka” je, kao privatna jahta carske obitelji Habsburg, za nadvojvodu Karla Stjepana Habsburga izgrađena 1896. godine u brodogradilištu San Rocco u Trstu, pod imenom “Ossero” (talijanski naziv za Osor na Cresu, op.a.). Elegantnog je metalnog trupa, dužine 43,77 metara, širine 5,85 i visine 3,22 metra, a pogonili su je parni stroj i dva bermudska jedra na pramčanom i krmenom jarbolu. Postizala je najveću brzinu od 11 čvorova, maksimalan doplov bio joj je 100 nautičkih milja, te je imala do 12 članova posade.

Austrijska mornarica ju je preuzela 1899. godine. Pod imenom “Dalmat” je u srpnju 1914. godine prevozila posmrtne kovčege ubijenoga prijestolonasljedničkog para, nadvojvode Franje Ferdinanda i njegove supruge Sofije, od Metkovića do ušća Neretve, gdje ih je preuzeo ratni brod “Viribus Unitis”. Već tada su njezine fotografije obišle svijet.

Brod ima više nego zanimljivu prošlost bio je u vlasništvu mornarice četiriju država,dok je jedno vrijeme bio i zapovjedni brod ratne mornarice.

Nakon višemjesečnih pregovora sa menadžmentom tvrtke koja je bila vlasnik broda delegacija Udruge lađara Neretve predvođena predsjednikom Lukom Oršulićem i Antom Šprljom je nakon iscrpnog izlaganja u Italiji, ukazivanja na važnost broda koji je pod zaštitom Ministarstva kulture RH uspijela uvjeriti iste da brod proda našoj Udruzi.

Nakon što smo iz vojne arhive u Beču dobili dokumentaciju o izgradnji broda naša ideja je da brod izvadimo i restauriramo u stanje kakvo je bilo 1896 godine te bi nakon restauracije postao zapovjednim brodom na Maratonu lađa te ujedno brod-muzej koji bi imao stalni vez u Metkoviću.

Sada je pred nama druga faza pronalaženje sredstva za rekonstrukciju te kada se brod obnovi to će biti njegov drugi povratak u Metković ujedno i posljednji gdje će za stalno ostati, napisali su iz Udruge lađara Neretve.

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za