Regija

Potpuna normalizacija: Švedska krajem mjeseca ukida praktički sve mjere, neće biti ni covid potvrda

Švedska će krajem ovog mjeseca nastaviti ublažavati korona-mjere i ukinuti sva veća ograničenja i ograničenja na javnim mjestima kao što su restorani, kazališta i stadioni, priopćila je u utorak tamošnja vlada, javlja Reuters, a prenosi Jutarnji.

S obzirom na to da su cijepili većinu odraslog stanovništva, Švedska je tijekom ljeta postupno ublažila neka ograničenja kojih ionako nije bilo puno u usporedbi s ostatkom Europe i svijeta. Iako posljednjih tjedana bilježe rast broja novozaraženih zbog širenja delta varijante virusa, smrtnost im je i dalje relativno niska.

Švedska je od početka pandemije primjenjivala drugačiju metodu u odnosu na druge zemlje, izbjegavajući lockdown, stroge mjere i oslanjajući se uglavnom na preporuke o držanju socijalne distance i održavanju higijene.


Međutim, u slučaju javnih okupljanja, poput koncerata, sportskih događaja, te u barovima i restoranima, postojala su ograničenja broja ljudi, što se ukida 29. rujna. Isto tako, ukidaju se preporuke za rad od kuće. Preporuke za nošenje maski, čije nošenje ni u jednom trenutku nije bilo obvezno, ukinuli su još početkom srpnja.

– Važna poruka je ta da sada poduzimamo daljnje korake kako bismo se vratili u normalnu svakodnevicu, rekla je ministrica zdravstva Lena Hallengren.

– Naš je stav od početka bio da, što je prije moguće, treba ukinuti ograničenja, dodala je.

Hallengren kaže kako Vlada također razmatra mogućnost da se za neke aktivnosti koriste covid potvrde, iako se nada da to ipak neće biti potrebno nametnuti u ovoj zemlji koja kroz povijest ima visoku stopu procijepljenosti.

Oko 70% Šveđana u dobi starijoj od 16 godina je cijepljeno.

Švedska bilježi puno veći broj smrtnih slučajeva od covida-19 po broju stanovnika nego njeni nordijski susjedi, koji su se odlučili za strože mjere u početku pandemije. No, imaju manji broj smrtnih slučajeva u odnosu na mnogo veće europske zemlje koje su bile u lockdownu, a smrtnost je također i ispod pandemijskog prosjeka Europske unije, prenosi Jutarnji.

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za