Regija

POTPISAN SPORAZUM: Vrgorac i Vis dobivaju 10 ginekologa

Župan Splitsko-dalmatinski, Blaženko Boban i Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja splitsko-dalmatinske županije, u utorak su potpisali sporazum po kojem će deset specijalista ginekologije i opstetricije dva puta tjedno naizmjenice raditi u ordinacijama u Vrgorcu i na Visu.

Taj “sporazum o poslovno-tehničkoj suradnji radi pružanja kontinuirane i cjelovite primarne zaštite žena u timovima bez zaposlenog ginekologa na području cijele županije” potpisao je tek dio od osam ginekologa koncesionara, dok dio njih to nije htio učiniti u utorak jer im je tekst sporazuma tek tada bio dan na uvid. Zbog toga, prije nego što na njega stave svoj potpis, žele ga proučiti i iznijeti svoje primjedbe.

– Neki ginekolozi koncesionari su potpisali sporazum, a drugi su ga odnijeli sa sobom. No, najam njihovog prostora ne ide bez tog sporazuma – kazao nam je ravnatelj Doma zdravlja.


O realizaciji pružanja kontinuirane i cjelovite primarne zaštite žena, splitsko-dalmatinski župan je kazao:

– Podsjetit ću na jedan razgovor koji smo vodili prije nego što smo krenuli u realizaciju zakonske obveze da djelatnici našeg Doma zdravlja mogu ići u privatnike, odnosno u koncesionare.

U zakonskom okviru smo trebali pustiti dva do tri liječnika. Međutim, s ginekolozima i ginekologinjama smo postigli dogovor da pustimo sve koji su zainteresirani da budu koncesionari, ali da ćemo potpisati sporazum po kojem tamo gdje nam bude potrebno, u trenutku kad se ukaže ta potreba, da će oni naizmjenice, uz financijsku nadoknadu, dva dana u tjedno raditi u takvim ordinacijama.

– Došao je taj trenutak da potpišem ugovor s ravnateljem Doma zdravlja i osam specijalista ginekologije i opstetricije koje smo pustili da budu koncesionari i dvoje koji su ostali u Domu zdravlja. Njih desetero će se mijenjati i dva puta tjedno raditi u ordinaciji u Vrgorcu i Visu.

Ako se pokaže potreba ubuduće ćemo i dalje surađivati. Danas je trenutak da se ispoštuje dogovor. Od srca im hvala na svemu tome, jer to uistinu znači puno kvalitetniju uslugu u ruralnim dijelovima naše županije i tamo gdje nedostaje ginekologa – kazao je Blaženko Boban.

Prema izračunu HZZO-a po broju osiguranika, u SD županiji su potrebna 34 ginekologa, a imamo ugovorena 32. Tako su nepopunjena dva ginekološka tima – jedan u Vrgorcu, a drugi u Kaštelima.

Marko Rađa je tom prilikom, odgovarajući na novinarsko pitanje, kazao da općenito govoreći za pacijente s osnovnim i dopunskim osiguranjem ne bi trebalo biti razlike odlaze li kod liječnika koji je djelatnik Doma zdravlja ili kod njihovog koncesionara.

Objasnio je da su privatnici koji su koncesionari Doma zdravlja samostalna zanimanja koji državi plaćaju paušalne doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje od 3.500 kuna, dok zaposlenik Doma zdravlja na 20 tisuća kuna bruto plati oko 6.500 kuna doprinosa.

– Zdravstveni doprinos bi trebao biti solidaran doprinos, da iznos doprinosa ovisi o tome koliko se uprihodi. Međutim, svi “paušalci”, a to nisu samo samostalna zanimanja, plaćaju minimalne doprinose. To nije pitane Županije i Doma zdravlja, već drugog ministarstva – rekao je Marko Rađa.

Slobodna Dalmacija