Regija

Pored mandarina i lubenica na Neretvi raste i divovska marihuana: najveća plantaža krije najviše stabljike

Osim mandarina i lubenica u dolini Neretve može dobro uspijevati i marihuana. Tako su Neretvani prokomentirali vijest da je na području općine Zažablje usred jezera Kuti otkrivena plantaža marihuane, koju su zasadila dva Opuzenca i koja je tamo bila najmanje pet-šest godina.

Naizgled obična informacija za stranice crnih kronika dobiva novu dimenziju kada se zna da je marihuana rasla skupa sa šašom doslovno u močvarnom labirintu. Do plantaže gotovo nije bilo moguće doći, ali je policija prateći glavna dva aktera uspjela „uhvatiti“ njihovu rutu kretnja te ih je uhvatila na djelu – dok su brali cvjetove marihuane.

Riječ je o do sada najvećoj pronađenoj plantaži na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, a ukupno izvagana težina pronađene marihuane u svježem stanju iznosi 192 kilograma.


Na plantaži su pronađena i dva prenosiva hladnjaka te dvije posude u kojima se također nalazila marihuana, pribor za poljoprivredu kao i trupica. Zanimljivo je da je u ovoj priči najvažnija upravo trupica jer se do parcela s marihuanom moglo doći jedino vodenim putem.

Zapravo marihuana je bila zasađena na predjelu udaljenom dvadesetak minuta vožnje pentom od prokopa u Opuzenu glavnim kanalom, kojim svakodnevno prolazi velik broj berača mandarina, ali i turista na safariju.

– Već smo bili pripremili svoje markice i osobne iskaznice, ali nas nitko ništa nije pitao – otkrila nam je jedna beračica mandarina koja se zatekla u polju u trenutku kad je nagrnula policija. Ona, kao ni itko drugi, nije ni slutila da se samo koju minutu vožnje dalje u bespućima močvare nalazi velika plantaža marihuane. Doslovno u bespućima jer je običnim čovjeku bilo nemoguće pronaći stabljike od kojih su neke dosezale i preko dva metra.

Iz glavnog kanala se skrene lijevo u jedan manji kanal, pa se iz tog kanala opet lijevo u još manji potpuno obrastao šašom i vozi nekih dvjestotinjak metara. Kada pomislite da ste došli nigdje, pred vama se ukaže „rupa“ u šašu, kroz koju se jedva provučete i dolazite na mjesto gdje je nekada rasla marihuana. Predio se zove Crna kosa.

A neretvanska močvara dobro je i plodno tlo. Naime, do sada smo uglavnom pisali o marihuani od nekih stotinjak centimetara dok su kapitalci poput ovih iz Kuti bili prava rijetkost.

Ipak, obilje sunca, slankasto močvarno tlo i kanali koji obilato napajaju zemlju očito su učinili svoje te su neke stabljike bile visoke i dva i pol metra.

U službenom priopćenju PU dubrovačko-neretvanske stoji da su dovršenim kriminalističkim istraživanjem dvojica muškaraca u dobi od 45 i 47 godina iz Opuzena i Podgradine osumnjičena za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i promet drogama.

Da nisu otkriveni, „poduzetnici“ iz Opuzena su na ovom poslu, nakon prerade marihuane i njezine prodaje na hrvatskom ilegalnom narkotržištu, mogli zaraditi i do 1,5 milijuna kuna.

Piše Stanislav Soldo / Slobodnadalmacija.hr
Foto Denis Jerković / HANZA MEDIA