Regija

Poljoprivrednici zadovoljni: “Smokve su dobro rodile, samo da ne padne kiša u kolovozu”

U neretvanskoj dolini su počele smokve. Svježe smokve se po tržnicama prodaju po cijeni od 3 do 5 Eura za kilogram dok je sušena smokva 7 do 10 Eura.Sušioka, Bjelica,Bružetka bijela,Bružetka crna, Padovanka bijela, Petrovača bijela, Petrovača crna, Šaraguja, Signora, Termenjača, Vodenjača, Zimica – najpoznatije su sorte smokava koje su se mogle naći u svakom dalmatinskom vrtu i okućnici.


Sadile su se uz rubove vinograda i maslinika, služile su za hladovinu u vrućim ljetnim danima a slatkim plodovima radovala su se djeca i odrasli.

Smokva se jede svježa, ali već u drugoj polovini kolovoza kreće sušenje smokava-prerada smokve na prirodan način u trajni proizvod koji će biti dostupan tijekom čitave godine. Smokva voli tropske temperature, ona je ” toploljubiva” voćna vrsta. Manje je otporna na hladnoću ali može podnijeti zimske temperature do -15 °C.

Agronomi smatraju da su idealni uvjeti za proizvodnju smokava pri temperaturi od 35 °C bez oborina. Smokva tada daje izvrsne proizvodne rezultate sa visokom kvalitetom plodova.Upravo su tako visoke temperature u Neretvi išle na ruku proizvođačima koji očekuju iznimno dobar urod smokava, ukoliko ne bude nepredviđenih vremenskih nepogoda i velikih kiša u kolovozu.

Dio će se prodati svjež uglavnom u turističkim gradovima diljem Dalmacije, dok će se dio osušiti na tradicionalan način.

Piše: Stanislav Soldo/Slobodna Dalmacija

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za