Regija

Poljoprivrednici u strahu od proljetnog mraza. Ugroženi im nasadi tikvica i dinja, jagode će kasniti desetak dana

Meteorolozi sinoptičari ovih dana najavljuju nestabilno vrijeme i zahlađenje što je zabrinulo neretvanske poljoprivrednike poglavito one koji uzgajaju jagode. Naime, jagode su u cvatu i hladnije vrijeme usporava njihovu vegetaciju. Ako se hladnoća nastavi prve jagode će zasigurno okasniti desetak dana.


Pred nama je period vrlo promjenjivih vremenskih prilika. Na jugu je izgledna umjerena do jaka bura dok bi sredinom tjedna moglo biti i mraza-najavljuju sinoptičari. umjereno oblačno i stabilno, uz slab do umjeren mraz u Bosni.

Prvi tjedan mjeseca travnja prema dostupnim prognostičkim kartama biti će nestabilan. Sve je to dovoljno da zabrine neretvanske poljoprivrednike.

– U narednih nekoliko dana moguće su vrlo niske temperature i mraz, što bi moglo nanijeti štete na ranom povrću, tikvicama i dinjama koje su već posađene. Također, štete bi mogle nastati i na jagodama, posebno na plodovima i cvjetovima-ističe agronom, Željko Bjeliš. Zadnjih nekoliko dana smo imali proljetno vrijeme sa višim temperaturama zraka, što je povoljno utjecalo na rast i razvoj jagode. U takvim uvjetima jagoda je već obilno cvjetala i zametala plodove. Upravo najavljeno hladno vrijeme sljedećih jutara, moglo bi napraviti štetu na cvjetovima ali i zametnutim plodovima, poašnjava.

S obzirom na najavljeno zahlađenje preporuka je svim proizvođačima koji imaju mogućnost zaštiti svoje nasade agro-tekstilom. Agro-tekstil je u ovakvim uvjetima jedno od spasonosnih rješenja jer zadržava temperaturu od nekoliko stupnjeva Celzijusa više nego je to na otvorenom. Također, ukoliko vrijeme bude bez vjetra zadržati će hladniji zrak niže što u ovakvim uvjetima može napraviti velike štete na poljoprivrednim kulturama. U uvjetima bez vjetra može pomoći i zadimljavanje dimom, savjetuje agronom Bjeliš.

Piše: Stanislav Soldo/dubrovacki.slobodnadalmacija.hr

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za