Regija

POLJOPRIVEREDNICI DOLINE NERETVE TVRDE: Jambo želi ozakoniti uzurpirane parcele

Zbog nezakonitog postupanja s poljoprivrednom zemljištu u vlasništvu države gradska uprava Metkovića je o tome izvjestila DORH, Agenciju za poljoprivredno zamljište i Ministarstvo poljoprivrede RH.
Iako se izrijekom ne spominje, Neretljani znaju da je to zapravo prijava i protiv bivšeg gradonačelnika Stipa Gabrića Jamba. Prijavu o nezakonitostima koje još traju potpisuje aktualni gradonačelnik Božo Petrov i u njoj navodi da se prema prijavama građana, pojedinci koji uzurpirano zemljište obrađuju bez pravne osnove unutar već postojećih povrtnih kultura upravo sade trajni nasadi voćki. Na lokaciji Vrbovci su u veljači intenzivno sađene voćke a riječ je o području koje je bilo predmet natječaja za zakup parcela, ali je poništen zbog utvrđenja niza nepravilnosti prije i poslije natječaja. Grad smatra da je sadnja novi pokušaj onemogućavanja zakonite provedbe novog natječaja.
– Građani često prijavljuju nezakonitosti i pitaju me što sam učinio protiv zlouporabe zemljišta. No, ne znaju da grad za to nije nadležan te od DORH-a, Agencije i Ministarstva tražimo poduzimanje svih radnji koje će po uviđaju na terenu odgovoriti o stvarnom stanju.Držimo da uzurpatori koriste priliku pred novi natječaj kako bi za te parcele bili u povoljnijem položaju te u slučaju uklanjanja dobili naknadu za vrijednost trajnih nasada- kaže o prijavi gradonačelnik Petrov.

Tekst: www.dubrovacki.hr
Foto: www.metkovic.hr