Regija

Pogledajte što se nudi na virtulnoj pjaci doline Neretve i zbog čega pomu zovu “neretvansko čudo”

Virtualna pjaca doline Neretve osnovana kao facebook grupa u vrijeme korone još uvijek egzistira. Lokalni proizvođači na njoj nude svoje sezonsko voće i povrće, uglavnom dominiraju rajčice svih vrsta te drugo sezonsko voće i povrće. Isporuka ovisi o dogovoru, pa tako neki OPG-ovi proizvode dostavljaju na adrese kupaca dok drugi prodaju na kućnom pragu.


Domaće rajčice, pomidore ili pome nude se tako po cijeni od 1 Euro za kilogram, po Euro su i domaće kruške sorte Carmen (malo su oštećene od krupe). Tradicionalne rajčice “neretvansko čudo” koje su po izgledu, boji i kvaliteti daleko najbolje prodaju se za 2 EUR-a po kilogramu.

Riječ je o sorti koju su sadili naši stari a proslavila se u nekadašnjem PIK-u Neretve Opuzen gdje su od nje pravili konšervu (pire od rajičice).

Pretpostavljalo se da je ova izvorna sorta izumrla pod utjecajem novih hibrida ali Neretvani su se uspjeli sačuvati. Neretvansko čudo sa pravom nosi taj naziv jer može težiti i više od kilograma, mesnata je, pogodna za salate ali i druga jela te za konšerve, umake i sok do rajčice.

Osim neretvanskog čuda prodaje se i neretvanski jabučar, također tradicionalna rajčica koja je svojevremeno bila u svakom vrtu.Virtualna pjaca je zamišljena kao potpora razvoju i opstanku lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u vremenu krize i pandemije a osnovali su je udruga mladih grada Metkovića- Kolektiv.

Piše: Stanislav Soldo/Dubrovački vjesnik

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za