Regija

Pogledajte prve fotografije Krvavca, Opuzena i Komina s kraja 19. stoljeća

Tekst prenosimo sa portala metkovicnet.hr

Posebno nam je zadovoljstvo prvi objaviti sedamnaest fotografija na kartonu koje datiraju s kraja 19. st. Fotografije su nastale tijekom regulacije toka rijeke Neretve koja je trajala od 1881. do 1888. godine . Nevjerojatno su bogastvo za dolinu Neretve, a donosi nam ih gospodin Mario Talajić, najveći kolekcionar starih fotografija Metkovića i doline Neretve.

Gospodine Talajiću, što znamo o ovim iznimno značajnim fotografijama?


Gospodin Eduard Šuljak , veliki je kolekcionar razglednica Dubrovnika, ali i fotografija starih hrvatskih fotografa. Slučajno mu je pod ruku došla jedna fotografija Pjetra-Pere Kurajice, fotografa kojeg ne spominje niti jedan istraživač u Hrvatskoj do sada. Istraživanjem smo došli do podatka da je Pero Kurajica rođen u Konavlima (Brotnice) negdje oko 1838. godine.  Pero Kurajica se spominje 1905. godine u Cavtatu.  Gospodi Šuljak me upozorio da je u Dubrovniku iz tiska izišla knjiga‘ Stare fotografije i razglednice iz fundusa Pomorskog muzeja u Dubrovniku’  te mu je istu  odmah i poslao. Autor je ovih  fotografija koje su nastale vjerojatno u dan, dva fotografiranja krajem 19. stoljeća, negdje između 1885. do 1888.  godine za vrijeme regulacije toka rijeke Neretve koja je trajala od 1881. do 1888. godine. Pa krenimo redom. Prva fotografija pokazuje moderniji tip glibodera.

118

Druga fotografija prikazuje đigu, odnosno obrambeni nasip koji je rađen na ušću Neretve. U pozadini se vidi Biokovo i jezero Vlaška ispred Rogotina. Jedna lijepa fotografija na kojoj se vide željezničke tračnice za vagoncine koje su dovozile kamen iz kamenoloma na Galičaku.

119

Sljedeća slika je vrlo interesantna, jer se na njoj vidi Komin bez ikakvih obrambenih nasipa. Vidi se i stara crkva, na čijem je mjestu u drugoj polovici 1920. napravljena crkva sv. Ante.

121

Fotografija ispod prikazuje Metković. Vrlo sličnu fotografiju posjedujem u svojoj zbirci iz zbirke obitelji Nikolac. Fotografija prikazuje dio Velike i Male rive , a okomito na obalu su postavljena dva drvena mola za koja su se vezivali brodovi. Na fotografiji se u u dnu vide ostatci riječnog otoka Pisak. Također se može vidjeti i sajla koja je korištena za prelazak rijeke Neretve. Fotografija datira negdje između 1885. i 1888. jer znamo da je Velika riva u Metkoviću završena 1889. godine. Na fotografiji se ne nalazi ni Hotel Austrija , koji je završen 1890. godine.

123

Fotografija na kojoj vidimo kukuruz, u pozadini vide se kuće preko puna Neretve. Na suhom doku vidimo jedan brod, u pozadini drugi. Rekao bih da se ovdje radi remontnom brodogradilištu u predjelu Luke preko puta Opuzena. Opuzen se geografski nalazi na polovici puta radova na regulaciji Neretve. Zato se danas  na rivi u Opuzenu nalazi obeliks svečano postavljen po završetku radova. Najintezivniji  radovi su se izvodili od Metkovića do Krvavca te od brda Kozjak do ušća Neretve. Opuzen se nalazi u sredini. Vjerojatno se na fotografiji vide nastambe za radnike i sjedište poduzeća koje je radilo na prokopavanju novog toka rijeke Neretve.

122

 

Na sljedećoj fotografiji vidi se kamenolom na Galičaku. I danas možete na ušću Neretve vidjeti udubinu u brdu bivšeg kamenoloma.  Danas nema tračnica niti nastambi, ali se vidi mjesto samog iskapanja kamena. Ovaj posao je trajao godinama, tako da su bila izgrađene nastambe za veliki broj radnika. Na više fotografija vidimo gospodina u bijelim hlačama i fraku. Vjerojatno je Pjetro-Pero Kurajica imao zadatak fotografijom zabilježiti nekoga tko je došao iz Beča pogledati radove. Možda se radi i o vlasniku poduzeća koji je izvodio radove.

124

Sljedeća fotografija prikazuje Opuzen, slikana je  s Fortice. U prvom planu je rječica Prunjak, koja se ulijeva u Malu Neretvu. Kad se malo bolje pogleda, na fotografiji se vidi drveni most koji je prethodio željeznom i izgradnja crkve sv. Stjepana.

125

Iduća fotografija prikazuje rijeku Neretvu. U dijelu fotografije se vidi brdo Ilijica i početci Babine Gomile. U podnožju su Desne.

126

Na sljedećoj fotografiji vidimo đigu kako nastaje na Ušću Neretve, dva broda na samom Ušću, jedan brod, u uglu bliže Pelješcu.

127

Na sljedećoj fotografiji, fotografiranoj iz Opuzena, s desne strane Neretve vidi se lađa.  Ovdje se vrlo vjerojatno radi o prvoj fotografiji neretvanske lađe. Dugo vremena sam držao da je to jedna fotografija iz 1889. godine Aloisa Beera, međutim, ukoliko su ove fotografije nastale između 1885. i 1888. godine, onda je ovo najranija fotografija neretvanske lađe.

128

Sljedeća fotografija prikazuje sliku Galičaka iz drugog kuta i kamenolom.

129

 

Na sljedećoj fotografiji imamo priliku po prvi put vidjeti drveni most preko Male Neretve u Opuzenu. Iza Omanove kuće vide se radovi na crkvi sv. Stjepana. Krovište je još uvijek otvoreno, vidi se skela, u tijeku su grubi radovi. Riva u Opuzenu još nije uređena.

130

Na sljedećoj fotografiji vidimo brodove koji sudjeluju u izgradnji novog toka rijeke Neretve i jezero Vlaška ispred Rogotina.

131

Na sljedećoj fotografiji vidimo jednu improvizaciju glibodera.

132

Za mene najljepša fotografija  iz ove serije prikaz je današnjeg Krvavca 1, u pozadini se vide obronci Rujnice iznad Bagalovića. Radnici se bore s vrućinom i ponovno gospodin u bijelim hlačama i fraku, zbog kojeg danas vjerojatno vidimo ove vrlo vrijedne fotografije.

133

 

Na sljedećoj fotografiji vidimo dio obrambenog nasipa, nekoliko nastambi za radnike. U pozadini se vidi Rota na Pelješcu.

134

Kao zadnju, imamo fotografiju za koju zasad nismo sigurni pripada li ovoj seriji i je li fotografirana u Neretvi.

135

Gospodine Talajiću, imamo prigodu objaviti vrlo rijetke fotografije, koje do sada nisu viđene ?

Radi o najranijim, odnosno prvim do sada poznatim fotografijama Opuzena, Komina i Krvavca. Jedino je druga ili treća fotografija Metkovića.

Održali ste obećanje koje ste dali na otvaranju izložbe ‘Neretvanski krajevi na starim razglednicama i fotografijama’ iz bogatih zbirki Marija Talajića i Zlatka Huzeka‘ kako ćete novopronađene fotografije nesebično podijeliti sa svojim Neretvanima.

Prikazali smo sedamnaest fotografija na kartonu. Ja sam osobno dosad vidio tri fotografije Metkovića na kartonu, takozvane ‘kartonke’. Jedna od njih je poznata, od Franza Laforesta, za koju držim da je prva fotografija poznata do sada grada Metkovića, jedna je fotografija crkve sv. Ilije koja se nalazi u zbirci jedne gospođe iz Imotskog i jedna fotografija se nalazi u mojoj Zbirci nepoznatog autora. Ovih sedamnaest kartonki su nevjerojatno bogatstvo za dolinu Neretve. Postoje događaji koji su sigurno zabilježeni u povijesti doline Neretve i negdje čekaju da se pronađu.

MetkovicNET