Regija

POČITELJ – BUNA: Pogledajte hercegovačku autocestu iz zraka

Dionica hercegovačke autoceste između buduće petlje i mosta Počitelj i sela Hodbina kod Bune gradi se od svibnja 2018. godine. Tvrtka Hering objavila je video snimljen dronom, a koji prikazuje cjelokupnu prometnicu od početka do kraja.

Poddionica Buna – Počitelj je duga 7,2 km i dio je dionice autoceste na Koridoru 5c Mostar jug – Počitelj. Poddionica je locirana na geološki izuzetno povoljnom, relativno ravnom terenu. Počinje na oko 4 km južno od sela Hodbina. Trasa autoceste je položena tako da ne presijeca gušće naseljena područja, nego prolazi iznad kanjona rijeke Neretve u blizini nekoliko naseljenih mjesta i završava neposredno ispred petlje Počitelj. Trasa uključuje dva nadvožnjaka, jedan podvožnjak i dva prolaza za životinje, kao i izgradnju dvostranog odmorišta Rotimski potok.

Dionica Buna – Počitelj dužine je 7,2 kilometra, a karakteriziraju je relativna ravnica i krš, vrijedna je oko 32 milijuna eura i za njenu funkcionalnost potreban je most Počitelj koji je trenutno u izgradnji.


Iako je gradnja trebala trajati 18 mjeseci, odnosno do lipnja 2020. godine, rokovi su evidentno probijeni. Ipak, krajem rujna obavljeno je probno postavljanje asfalta koje je svojevrsna najava početka posljednje faze radova, pojašnjeno je iz Autocesta FBiH.

Klix