Regija

Počela berba jagoda u vrgoračkom kraju, očekuje se 600 tona uroda

Počela je berba jagoda u vrgoračkom kraju, a ove se godine očekuje oko 600 tona visokokvalitetne jagode, istaknuto je u četvrtak na konferenciji za novinare Udruge “Vrgoračka jagoda”. Kvalitetne vrgoračke jagode na hrvatskim bi se tržnicama mogle naći već od sutra, najavio je potpredsjednik te udruge Milan Franić.

Po njegovim riječima, očekuje se 600 tona visokokvalitetnih jagoda, što će vrgoračkim uzgajivačima donijeti prihod od 12 milijuna kuna.

“Prati nas lijepo vrijeme i imat ćemo standardnu kvalitetu. Urod će biti visok i kvalitetan kod gotovo svih sto proizvođača, no 15 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja su nastradala u prošlogodišnjoj poplavi u Kokorićima, nažalost, ostali su bez uroda i prihoda jer im je poplava uništila plastenike i nasade”, rekao je Franić.


Dodao je kako je cijena jagoda 25 kuna po kilogramu, što je i dalje znatno niže od cijene u Europskoj uniji, koja se kreće između sedam i deset eura.

“Ali mi smo zadovoljni jer će vrgorački jagodari prihodovati oko 12 milijuna kuna na uloženih 5-6 milijuna kuna, što je za hrvatske uvjete dobro. Stoga ćemo i dalje ulagati u podizanje kvalitete proizvodnje u kojoj sada imamo oko 80 posto nasada u tunel-plastenicima, što je zaštita od kiše i leda i jamči uzgoj bez upotrebe pesticida”, rekao je Franić.

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za