Regija

Po necijepljenoj djeci prednjači Dubrovačko-neretvanska županija, najdramatičnije u Dubrovniku

U posljednjih pet generacija predškolaca čak 15.881 dijete u Hrvatskoj nije cijepljeno protiv ospica, rubeole i zaušnjaka, rečeno je na jučerašnjem skupu o cijepljenju održanom u Hrvatskom liječničkom zboru u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i stručnih liječničkih društava, donosi Večernji, a prenosi portal likemetkovic.hr

Podatak je iznio dr. Bernard Kaić iz HZJZ-a rekavši kako spomenuti broj necijepljene djece od 2012. do 2017. godine znači da protiv ospica, rubeole i zaušnjaka u nas nije cijepljeno oko osam posto predškolske djece.  – Ako se trend ne promijeni, imat ćemo epidemiju i ospica i hripavca i zapravo se malo čudim što je još uvijek nemamo. Ovo je jako zabrinjavajuće jer županije s malim cjepnim obuhvatom imaju veliki apsolutni broj djece osjetljive na ospice i taj postotak dovoljno je velik za izbijanje epidemije, rekao je dr. Kaić.

Po necijepljenoj djeci prednjači Dubrovačko-neretvanska županija, a kad su u pitanju ospice najdramatičniji je podatak upravo iz Dubrovnika – protiv te zarazne bolesti lani je cijepljeno samo 40,8 posto djece, a u cijeloj županiji isto cjepivo primilo je 55,8 posto djece te je njih 6340 necijepljeno.


Unazad dvije godine u Dubrovačko-neretvanskoj županiju bilo je cijepljeno 78 posto djece i tada se upozoravalo na opasnosti pada procijepljenosti, što se i dogodilo te je lani zabilježen spomenuti rekordno nizak cjepni obuhvat. Trend pada strmiji je u našoj županiji nego u drugima.

Roditelji kojih sve veći broj odbija svoju djecu cijepiti tim cjepivom javno govore o njegovim posljedicama, na što struka odgovara da tu ne postoji povezanost.