Regija

Plantažeri će za berbu svakodnevno morati plaćati dodatne markice za sezonski rad za radnike iz Hercegovine

Putnici iz Bosne i Hercegovine, koja je posljednjih dana postala crveno korona području da bi ušli u Hrvatsku moraju imati neki posebno opravdani poslovni, obiteljski ili turistički razlog te na granici moraju pokazati covid potvrdu, piše Slobodna Dalmacija.

Drugim riječima preko granice mogu oni koji su preboljeli, cijepljeni ili imaju negativan test.

Stoga brojni berači mandarina iz Hercegovine koji svakodnevno u sezoni berbe prelaze granicu osluškuju kakav je granični režim te hoće li moći prelaziti kao i prošle jeseni.


A da su se ljetos cijepili danas ne bi imali nikakvih problema prilikom prelaska granice. Bilo bi lakše i njima a i vlasnicima plantaža posebno u situaciji kada je EU donijela preporuke kojima bi se mogao ukinuti slobodna ulaz u RH na dvanaest sati.

I dok poslovnu vezu mogu lako dokazati do covid potvde im je gotovo nemoguće doći jer bi se svi oni koji nisu cijepljeni a takvih je većina, morali testirati svaki drugi dan ukoliko žele ići preko granice na rad u berbu mandarina.

Služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije nedavno je donijela Epidemiološke preporuke u sprečavanju širenja COVID 19 infekcije u sezoni berbe mandarina u kojima je istaknuto da prednost pri radu treba dati onim radnicima koji su se cijepili te poticati na cijeljenje one koje to već nisu. Tu je još i preporuka pridržavanja osnovnih higijenskih navika prilikom berbe mandarina, pranje ruku, fizička distanca, dezinfekcija.

No, teško je za povjerovati da će plantažeri koji ionako muku muče sa traženjem radne snage nekoga iz Hercegovine privoliti da odustane od antivakserskih stavova i da se cijepi.

Ali kad ih već neće moći natjerati da se cijepe morat će im izdavati potvrde i kupovati markice za sezonski rad u poljoprivredi kako bi mogli prelaziti granicu u skupini prekograničnih radnika, koji su izuzeti od primjene strogih epidemioloških mjera. Jedna „markica“, koja legalizira sezonski rad u poljoprivredi košta 24,48 kuna i vrijedi za taj dan. Tako bi radnik kod dolaska na rad na plantažu mandarina morao svaki dan na graničnom prijelazu pokazati novu markicu. To je nedvojbeno dodatni trošak za vlasnika plantaže na čiji teret pada kupovina markica.

– Sve bi bilo jednostavnije da su se ljetos cijepili i da sada imaju Covid potvrde ali što je tu je. Moramo se snalaziti u novonastalim okolnostima-rekao nam je jedan vlasnik plantaže mandarina.

Osim prekograničnih radnika državljani BIH mogu u Hrvatsku putovati iz obiteljskih ili turističkih razloga. Uz valjanu Covid potvrdu, dakle dokaz o preboljenju, testiranju ili cijepljenju oni su dužni pokazati potvrdu o rezervaciji ili uplaćenom smještaju u hotelu, kampu, kod privatnog iznajmljivača ili unajmljenom plovilu te drugom obliku turističkog smještaja ili su vlasnici kuća ili plovila u Republici Hrvatskoj.​

Nije bilo interesa za cijepljenje među stanovnicima Hercegovine

Uvjet prelaska granice uz Covid potvrdu za hrvatske državljane koji žive u Hercegovini ravan je zabrani jer su bolest preboljeli prošle godine i većina ih se ne žele cijepiti iako je Republika Hrvatska omogućila svima iz BIH bez obzira imaju li hrvatsko državljanstvo i zdravstveno osiguranje da se cijepe.

Tijekom ljeta je organizirano nekoliko punktova masovnog cijepljenja u sportskoj dvorani u Metkoviću (u Dubrovniku i prošlog vikenda) na koja su po dozu Pfizera, Moderne ili Johnsona dolazili stanovnici BIH, čak iz Sarajeva i Zenice.

Većeg interesa među lokalnim stanovništvom iz Hercegovine nije bilo premda su svakodnevno navezani na Hrvatsku bilo da putuju zbog školovanja, liječenja, posla a ovih dana i berbe mandarina ili grožđa, piše Slobodna Dalmacija.

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za