Regija

Ovo nije red za novi iPhone, već za upis djece na pregled u splitskom KBC-u

Jutros u 7 sati započeo je ovomjesečni upis termina za pregled djece kod pulmologa, kardiologa, alergologa, endokrinologa i sl., na Klinici za dječje bolesti pri splitskom KBC-u.

Ne bi tu bilo ništa čudno da se od ranog jutra, još i prije početka upisa, nije stvorio red dugačak i više od 150 metara u kojem roditelji strpljivo čekaju kako bi upisali svoje dijete na potreban pregled i to po principu “tko prvi njegova djevojka”, odnosno, do ispunjenja termina. Oni koji ne budu te sreće da danas dobiju termin za pregled djeteta kod specijalista, morat će čekati novi termin, a ovisno o kojem pregledu se radi, nekima to znači i nekoliko mjeseci za novi pokušaj.
Ne može se rezervirati termin ni putem elektronskog sustava za naručivanje kojim se mogu koristiti liječnici opće prakse jer, sustav od jutra “nije dostupan”.
Tako je barem rekla liječnica opće prakse jednoj majci koja u redu čeka termin za pregled svoje djevojčice već drugi put ove godine. Nakon rujna, i kada joj je već nakon pola sata od početka upisa termina rečeno da su svi termini popunjeni, morala je čekati tri mjeseca za novi upis i danas je odlučila doći ranije, no dočekao ju je red od oko 100 metara. Mnogi se roditelji bore s problemom dugih lista čekanja na preglede za djecu, a termini se popunjavaju svaka tri mjeseca.
Pisalo se o ovom problemu i prije, no čini se da se nije mnogo toga promijenilo. Pokušali smo dobiti odgovor iz splitskog KBC-a, no danas smo naišli samo na odgovore: “Nema trenutno nikoga tko bi vam mogao nešto reći na tu temu…”

www.vecernji.hr